Hlavní obsah
Jídlo a pití

Peču trdelník doma. Sousedi mi klepou na dveře, prý to voní jako na Hradčanech

Foto: Image by fishinkaa from Pixabay

Trdelník

Vůně skořice, cukru a másla. Trdelník si teď zvládnete upéct i doma – a chutná stejně skvěle jako na vánočních trzích. Recept, který si zamilujete.

Článek

Když se řekne trdelník, většina z nás si vybaví vánoční trhy, mrazivé ulice a vůni skořice, která vás vtáhne ke stánku jako magnet. Já si ale jednou řekl – proč čekat na zimu, když si tuhle dobrotu můžu upéct i doma? A světe div se, jde to. Bez ohně, bez speciálních trdelních tyčí, jen s pomocí trouby a pár triků.

Ten recept jsem si několikrát vyladil tak, aby těsto nebylo suché, ale krásně vláčné, měkké a voňavé. A výsledek? Kamarádi mi nevěří, že není z pekárny.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z půlky citronu

Na obalení:

  • rozpuštěné máslo
  • směs cukru a skořice (klidně i vanilkového cukru)
  • mleté ořechy (volitelně)

Postup:

  1. Těsto:
    Do vlažného mléka nasypu droždí a lžičku cukru a nechám pár minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy proseju mouku, přidám cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Nakonec přiliji kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracuji hladké, pružné těsto, které nechám pod utěrkou kynout asi hodinu.
  2. Formování trdelníku:
    Používám váleček nebo trubky od papírových utěrek obalené alobalem. Těsto rozdělím na několik částí, vyválím z nich pruhy a ty spirálovitě omotám kolem formy. Lehce je přimáčknu, potřu máslem a obalím ve skořicovém cukru.
  3. Pečení:
    Formy pokládám na okraj pekáčku tak, aby se trdelník nedotýkal spodku. Peču při 180 °C asi 15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé. Po upečení je ještě jednou potřu máslem a obalím ve zbylé cukrové směsi nebo i v mletých oříšcích.

Výsledkem je křupavý, voňavý trdelník, který chutná jako z adventního trhu – jen bez fronty a drahé ceny. Nejlepší je ještě teplý, třeba s lžící zmrzliny nebo jen tak ke kávě.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz