Článek
Když se řekne trdelník, většina z nás si vybaví vánoční trhy, mrazivé ulice a vůni skořice, která vás vtáhne ke stánku jako magnet. Já si ale jednou řekl – proč čekat na zimu, když si tuhle dobrotu můžu upéct i doma? A světe div se, jde to. Bez ohně, bez speciálních trdelních tyčí, jen s pomocí trouby a pár triků.
Ten recept jsem si několikrát vyladil tak, aby těsto nebylo suché, ale krásně vláčné, měkké a voňavé. A výsledek? Kamarádi mi nevěří, že není z pekárny.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí (nebo 25 g čerstvého)
- 250 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- 80 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- kůra z půlky citronu
Na obalení:
- rozpuštěné máslo
- směs cukru a skořice (klidně i vanilkového cukru)
- mleté ořechy (volitelně)
Postup:
- Těsto:
Do vlažného mléka nasypu droždí a lžičku cukru a nechám pár minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy proseju mouku, přidám cukr, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Nakonec přiliji kvásek a rozpuštěné máslo. Vypracuji hladké, pružné těsto, které nechám pod utěrkou kynout asi hodinu. - Formování trdelníku:
Používám váleček nebo trubky od papírových utěrek obalené alobalem. Těsto rozdělím na několik částí, vyválím z nich pruhy a ty spirálovitě omotám kolem formy. Lehce je přimáčknu, potřu máslem a obalím ve skořicovém cukru. - Pečení:
Formy pokládám na okraj pekáčku tak, aby se trdelník nedotýkal spodku. Peču při 180 °C asi 15 minut, dokud nejsou krásně zlatavé. Po upečení je ještě jednou potřu máslem a obalím ve zbylé cukrové směsi nebo i v mletých oříšcích.
Výsledkem je křupavý, voňavý trdelník, který chutná jako z adventního trhu – jen bez fronty a drahé ceny. Nejlepší je ještě teplý, třeba s lžící zmrzliny nebo jen tak ke kávě.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost