Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pita plněná šťavnatým kuřecím: Tak dobrá, že ji budete chtít znovu a znovu

Foto: timolina , Freepik

Pita

Pita plněná trhaným kuřecím je jídlo, které připravíte snadno a přitom vypadá jako z bistra. Kombinuje šťavnaté maso, čerstvou zeleninu a omáčku, která všechno propojí.

Článek

Recept: Pita plněná trhaným kuřecím masem a jogurtovým dipem

Tenhle recept vznikl z potřeby udělat něco rychlého, chutného, a hlavně jiného než klasický řízek nebo těstoviny. A přiznávám – inspirovalo mě jedno řecké bistro, kde jsem ochutnal právě takhle naducanou pitu. Doma jsem to ale vyladil po svém. Výsledek? Kombinace, která funguje na jedničku.

Ingredience na maso:

  • 2 kuřecí stehna nebo prsa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • sůl, pepř
  • šťáva z 1/2 citronu

Na jogurtový dip:

  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 stroužek česneku (prolisovaný)
  • sůl, pepř
  • pár kapek citronové šťávy
  • trocha olivového oleje

Na podávání:

  • pita chleby (kupované nebo domácí)
  • salát, rajče, okurka, červená cibule
  • čerstvá máta nebo koriandr (volitelně)

Postup:

  1. Kuřecí maso osolte, opepřete, přidejte papriku, česnek, římský kmín, zakápněte citronem a olejem. Nechte aspoň 30 minut marinovat.
  2. Pak maso upečte v troubě nebo na pánvi doměkka – trvá to cca 30 minut (podle typu masa). Poté natrhejte vidličkou na menší kousky.
  3. Mezitím si připravte dip – všechny ingredience smíchejte dohromady a dochuťte podle chuti.
  4. Pity krátce nahřejte v troubě nebo na suché pánvi, aby změkly a šly lépe rozevírat.
  5. Do každé pity vložte trochu salátu, maso, nakrájenou zeleninu a přelijte dipem. Můžete přidat i chilli omáčku, pokud máte rádi ostřejší variantu.

Tipy z mé kuchyně:

  • Pokud nemáte čas na pečení, klidně použijte zbylé kuře z předešlého dne.
  • Jogurtový dip lze obměnit – zkuste třeba přimíchat nastrouhanou okurku a uděláte si rychlé tzatziki.
  • Skvělé i jako pohoštění – servírujte vše zvlášť a nechte každého naplnit si pitu podle svého.

Tohle jídlo je tak univerzální, že ho můžete udělat k večeři, na piknik nebo jako víkendový brunch. A co je nejlepší – nepotřebujete žádné exotické suroviny, ale výsledek chutná jako z cest po Středomoří.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Chlebárna Hranice

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz