Článek
Plněné žampiony se sýrem a zeleninou
Ingredience:
- 12 středních žampionů
- 1 menší mrkev
- 1 menší cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g tvrdého sýra (např. čedar nebo eidam)
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl, pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka na ozdobu
- Zakysaná smetana nebo bílý jogurt k podávání
Postup:
- Příprava žampionů: Očistěte žampiony a opatrně odstraňte nožičky. Nožičky nakrájejte nadrobno a odložte stranou.
- Náplň: Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nastrouhanou mrkev. Restujte asi 3–4 minuty. Poté přidejte nasekané nožičky žampionů, osolte, opepřete a opékejte ještě 5 minut, dokud směs nezměkne.
- Plnění: Směs nechte mírně vychladnout a poté ji naplňte do žampionových kloboučků. Navrch dejte nastrouhaný sýr.
- Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C. Žampiony naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut, dokud sýr nezezlátne.
- Podávání: Posypte nasekanou čerstvou petrželkou a podávejte s miskou zakysané smetany nebo bílého jogurtu.
Tip: Do náplně můžete přidat i nasekanou papriku, špenát nebo kousky slaniny pro výraznější chuť.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost