Článek
Recept: Čokoládové crinkles – sušenky s popraskaným efektem
Když jsem je pekl poprvé, říkal jsem si, že na tom asi nic není. Jenže pak přišel ten moment – vytáhnete plech z trouby, sušenky popraskají a rozvoní celou kuchyň. A v tu chvíli víte, že tohle není jen recept. To je malý čokoládový zázrak.
Ingredience (na cca 25 sušenek):
- 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 %)
- 50 g másla
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nechte lehce vychladnout.
- Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Přidejte čokoládovou směs a dobře promíchejte.
- Vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl. Vznikne hustší těsto.
- Těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
- Ztuhlé těsto lžičkou odebírejte, tvořte kuličky a důkladně je obalte v moučkovém cukru.
- Pečte na plechu s pečicím papírem při 170 °C asi 10–12 minut. Sušenky by měly být na povrchu popraskané, ale uvnitř stále měkké.
Tipy z mé pečicí zkušenosti:
- Pokud máte málo času, dejte těsto do mrazáku na 30 minut.
- Crinkles jsou skvělé i 2–3 dny po upečení, když je dobře uchováte v dóze.
- Milujete bílou čokoládu? Udělejte světlou variantu s citronovou kůrou a bílou čokoládou – výborné třeba na jaro.
Ať už je uděláte na Vánoce, pro děti do školy nebo jen tak ke kávě, připravte se na to, že se po nich zapráší. A hlavně – nikdo neuvěří, že jsou tak jednoduché!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost