Hlavní obsah
Jídlo a pití

Recept, co se šíří rychleji než virál: Crinkles sušenky, které musíte zkusit

Foto: Adam Podroužek

Špaldové bochánky

Uvnitř měkké, na povrchu křupavé a nádherně popraskané. Tyhle crinkles sušenky jsou čokoládová závislost, kterou zvládnete i bez velkého cukrářského umu – a děti je budou milovat.

Článek

Recept: Čokoládové crinkles – sušenky s popraskaným efektem

Když jsem je pekl poprvé, říkal jsem si, že na tom asi nic není. Jenže pak přišel ten moment – vytáhnete plech z trouby, sušenky popraskají a rozvoní celou kuchyň. A v tu chvíli víte, že tohle není jen recept. To je malý čokoládový zázrak.

Ingredience (na cca 25 sušenek):

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 50 %)
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Čokoládu s máslem rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a nechte lehce vychladnout.
  2. Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkou do světlé pěny. Přidejte čokoládovou směs a dobře promíchejte.
  3. Vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl. Vznikne hustší těsto.
  4. Těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na 2 hodiny (ideálně přes noc) do lednice.
  5. Ztuhlé těsto lžičkou odebírejte, tvořte kuličky a důkladně je obalte v moučkovém cukru.
  6. Pečte na plechu s pečicím papírem při 170 °C asi 10–12 minut. Sušenky by měly být na povrchu popraskané, ale uvnitř stále měkké.

Tipy z mé pečicí zkušenosti:

  • Pokud máte málo času, dejte těsto do mrazáku na 30 minut.
  • Crinkles jsou skvělé i 2–3 dny po upečení, když je dobře uchováte v dóze.
  • Milujete bílou čokoládu? Udělejte světlou variantu s citronovou kůrou a bílou čokoládou – výborné třeba na jaro.

Ať už je uděláte na Vánoce, pro děti do školy nebo jen tak ke kávě, připravte se na to, že se po nich zapráší. A hlavně – nikdo neuvěří, že jsou tak jednoduché!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Recepty ze špaldové mouky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz