Článek
Nadýchané cookies s čokoládovými kousky
Tyhle cookies peču vždycky, když chci potěšit rodinu nebo přátele – a pokaždé zmizí jako první. Tajemství? Správný poměr másla, cukru a čokolády. Žádné komplikace, jen poctivá domácí klasika.
Ingredience (na cca 12–14 cookies):
- 110 g změklého másla
- 75 g třtinového cukru
- 75 g krupicového cukru
- 1 vejce (velikost M)
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 150–200 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády (nasekané na větší kousky nebo čokoládové pecky)
Postup:
- Předehřej troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev) a připrav si plech s pečicím papírem.
- V míse vyšlehej máslo s oběma druhy cukru do světlé pěny. Trvá to 2–3 minuty.
- Přidej vejce a vanilkový extrakt, znovu krátce prošlehej.
- V jiné míse smíchej mouku, sodu a sůl, pak suché ingredience postupně zapracuj do máslové směsi.
- Nakonec přidej čokoládové kousky – a klidně si jich pár nech stranou na posypání navrch.
- Pomocí lžíce tvoř hromádky těsta na plech – nech mezi nimi dost místa, roztečou se.
- Peč 10–12 minut, dokud okraje lehce nezezlátnou. Uvnitř mají zůstat měkké.
- Nech chvíli vychladnout na plechu, pak přesuň na mřížku.
Tip na závěr:
Nech těsto aspoň 30 minut odpočinout v lednici – cookies se pak tolik neroztečou a budou krásně vláčné. A jestli chceš extra bohatou chuť, zkus do těsta přimíchat i trochu nasekaných ořechů.