Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rychlá večeře bez práce? Tyto špízy to jistí

Foto: timolina , Freepik

Šťavnaté kuřecí špízy s voňavým česnekem a zeleninou jsou ideální volbou na gril i do trouby. Rychlá příprava, skvělá chuť a letní atmosféra na talíři!

Článek

Kuřecí špízy s česnekem a bylinkami

Ingredience (na 4 porce):

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehenních řízků bez kůže
  • 1 červená paprika
  • 1 cuketa
  • 1 červená cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sladké papriky
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Špejle (dřevěné namočit alespoň 30 minut ve vodě)

Postup:

  1. Maso připravte: Kuřecí maso nakrájejte na větší kostky (asi 3x3 cm). V míse smíchejte olivový olej, prolisovaný česnek, oregano, sladkou papriku, sůl a pepř. Přidejte maso a nechte marinovat alespoň 30 minut, ideálně přes noc.
  2. Zelenina: Cibuli, papriku i cuketu nakrájejte na stejně velké kousky jako maso.
  3. Napichování: Střídavě napichujte maso, papriku, cibuli a cuketu na špejle.
  4. Pečení nebo grilování:
    Gril:
    Špízy grilujte ze všech stran cca 10–12 minut, dokud nejsou krásně opečené a maso propečené.
    Trouba: Předehřejte troubu na 200 °C. Špízy položte na plech s pečicím papírem a pečte cca 20 minut. V polovině otočte.
  5. Podávejte: Nejlépe s jogurtovým dipem a čerstvým pečivem, případně s rýží nebo bramborami.

Tip z praxe:

Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do marinády špetku chilli nebo trochu dijonské hořčice. A pokud používáte stehenní maso, špízy budou šťavnatější.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz