Článek
Brokolicové karbanátky, které chutnají i masožravcům
Brokolice u nás doma dlouho neměla dobrou pověst. Děti ji odmítaly, partner ji podezíral z „podezřelé zdravosti“. Ale jakmile jsem jednou zkusila udělat brokolicové karbanátky, všechno se změnilo. Zmizely ze stolu rychleji než řízky. A to už je co říct!
Ingredience:
- 1 menší brokolice (cca 300 g)
- 1 větší brambora (uvařená ve slupce)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce strouhanky + na obalení
- 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (např. eidam nebo čedar)
- 1 lžička sušeného oregana nebo tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
- olej na smažení
Postup:
- Brokolici rozdělím na růžičky a krátce povařím v osolené vodě (stačí 5 minut, aby zůstala zelená a pevná). Pak ji scedím, nechám vychladnout a nasekám nadrobno.
- Bramboru oloupu a nastrouhám najemno.
- V míse smíchám brokolici, bramboru, vejce, prolisovaný česnek, sýr, bylinky a strouhanku. Dochutím solí a pepřem.
- Ze směsi tvořím malé placičky, které lehce obalím ve strouhance.
- Smažím na pánvi na troše oleje dozlatova z obou stran – zhruba 3 minuty na každé straně.
- Nechám okapat na papírové utěrce.
Tip:
Podávám s jogurtovým dipem (řecký jogurt + citronová šťáva + česnek + sůl) nebo s bramborovou kaší. Výborné jsou i studené – třeba do burgeru nebo do tortilly místo masa.