Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rychlé, levné, zdravé: Brokolicové karbanátky, které si zamilujete

Foto: EyeEm , Freepik

Brokolicové karbanátky

Z brokolice se dají kouzlit neuvěřitelné věci. Vyzkoušejte jednoduché karbanátky, které chutnají i zarytým odpůrcům zeleniny. Hotové za chvíli, skvělé i za studena!

Článek

Brokolicové karbanátky, které chutnají i masožravcům

Brokolice u nás doma dlouho neměla dobrou pověst. Děti ji odmítaly, partner ji podezíral z „podezřelé zdravosti“. Ale jakmile jsem jednou zkusila udělat brokolicové karbanátky, všechno se změnilo. Zmizely ze stolu rychleji než řízky. A to už je co říct!

Ingredience:

  • 1 menší brokolice (cca 300 g)
  • 1 větší brambora (uvařená ve slupce)
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce strouhanky + na obalení
  • 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra (např. eidam nebo čedar)
  • 1 lžička sušeného oregana nebo tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti
  • olej na smažení

Postup:

  1. Brokolici rozdělím na růžičky a krátce povařím v osolené vodě (stačí 5 minut, aby zůstala zelená a pevná). Pak ji scedím, nechám vychladnout a nasekám nadrobno.
  2. Bramboru oloupu a nastrouhám najemno.
  3. V míse smíchám brokolici, bramboru, vejce, prolisovaný česnek, sýr, bylinky a strouhanku. Dochutím solí a pepřem.
  4. Ze směsi tvořím malé placičky, které lehce obalím ve strouhance.
  5. Smažím na pánvi na troše oleje dozlatova z obou stran – zhruba 3 minuty na každé straně.
  6. Nechám okapat na papírové utěrce.

Tip:

Podávám s jogurtovým dipem (řecký jogurt + citronová šťáva + česnek + sůl) nebo s bramborovou kaší. Výborné jsou i studené – třeba do burgeru nebo do tortilly místo masa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz