Hlavní obsah
Jídlo a pití

Rychlovka z jedné pánve: Kovbojské fazole si zamiluje každý masožravec

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Fazole kovbojů

Voňavé fazole s uzeninou, rajčaty a kořením? Tohle rychlé jídlo vás zasytí a ohromí. Kovbojská klasika, která se dělá skoro sama a chutná i náročným strávníkům.

Článek

Na kovbojské fazole nedám dopustit. Ne proto, že bych se někdy proháněl prérií v klobouku, ale protože je to jedno z těch jídel, která uděláte za chvíli, zasytí celou rodinu a přitom chutnají, jako byste stáli půl dne u plotny. Ať už je dělám po dlouhém dni, nebo když přijde nečekaná návštěva – vždycky zmizí ze stolu rychlostí blesku.

Navíc je to recept, kde si každý může přidat to svoje. Já sázím na uzeninu, rajčata a směs fazolí, co zrovna dům dá.

Co budete potřebovat:

  • 2 plechovky fazolí (bílé, červené nebo mix)
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g uzeniny (klobása, slanina nebo špek)
  • lžíci rajčatového protlaku
  • 1 lžičku uzené papriky
  • sůl, pepř, chilli (podle chuti)
  • olej na opékání

Jak na to:

  1. Základ:
    Na pánvi rozehřeju olej, přihodím na kostičky nakrájenou cibuli a nechám zesklovatět. Přidám nakrájenou klobásu nebo jinou uzeninu a restuji, dokud nepustí tuk a nezačne vonět.
  2. Chuť:
    Přihodím prolisovaný česnek, uzenou papriku, trochu chilli a krátce orestuji. Vmíchám rajčatový protlak a nechám ho krátce zkaramelizovat, aby se rozvinula jeho chuť.
  3. Fazole:
    Do pánve naliji rajčata z plechovky a fazole i s nálevem. Promíchám, osolím, opepřím a nechám na mírném plameni probublávat asi 10–15 minut. Pokud je směs moc hustá, přidám trochu vody nebo vývaru.
  4. Hotovo:
    Podávám s čerstvým chlebem, tortillami nebo jen tak samotné. Skvělé jsou i s nastrouhaným sýrem nebo lžící zakysané smetany navrch.

Tohle jídlo si říká o to, aby se jedlo rovnou z pánve, nejlépe někde u táboráku. Ale i v kuchyni s výhledem do paneláku chutná skvěle. Je to vydatné, jednoduché, a navíc neuvěřitelně variabilní. Přesně jak to máme rádi.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz