Článek
Nadýchané skořicové rolky jako z kavárny
Máte chuť na sladké pečivo, které krásně provoní celý byt a rozplyne se na jazyku? Tyhle domácí skořicové rolky si zamilujete hned po prvním soustu. Jsou měkké, voňavé a díky lahodné smetanové polevě naprosto neodolatelné. A co je nejlepší – zvládnete je i bez pekařského diplomu.
Ingredience
Na těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 7 g sušeného droždí
- 100 g cukru krupice
- ½ lžičky soli
- 75 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 525–575 g hladké mouky
Na skořicovou náplň:
- 125 g změklého másla
- 200 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Na polevu:
- 150 g smetanového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia)
- 3 lžíce změklého másla
- 85 g moučkového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Připravte kvásek: Ve větší míse smíchejte vlažné mléko s lžící cukru a sušeným droždím. Nechte 10 minut odstát, až směs začne pěnit.
- Zamíchejte těsto: Do kvásku přidejte zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Hněťte alespoň 8–10 minut, až bude pružné a nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5 hodiny.
- Připravte náplň: Máslo smíchejte s cukrem a skořicí do hladké pasty.
- Těsto vyválejte: Vykynuté těsto rozválejte na obdélník přibližně 30×45 cm. Rovnoměrně rozetřete skořicovou náplň a zarolujte po delší straně. Nakrájejte ostrým nožem na 12 stejných kousků.
- Nechte znovu kynout: Rolky vyskládejte do vymazané zapékací formy (cca 23×33 cm) a nechte ještě 30 minut kynout.
- Pečte: Troubu předehřejte na 180 °C. Rolky pečte 25–30 minut dozlatova. Pokud by začaly rychle hnědnout, přikryjte je alobalem.
- Poleva: V míse vyšlehejte smetanový sýr s máslem, moučkovým cukrem a vanilkou do hladké polevy.
- Dokončení: Ještě teplé rolky potřete polevou a nechte lehce zasáknout. Nejlépe chutnají ještě vlažné, ale vydrží měkké i druhý den.