Hlavní obsah
Jídlo a pití

Skořicové rolky jako z cukrárny – nadýchané, sladké a hotové za chvilku

Foto: Freepik

Skořicoví šneci

Voňavé, měkké a zalité sladkou polevou – skořicové rolky jsou dokonalým požitkem ke kávě i na víkendovou snídani. S tímto receptem je zvládne upéct každý, a navíc krásně provoní celý domov.

Článek

Nadýchané skořicové rolky jako z kavárny

Máte chuť na sladké pečivo, které krásně provoní celý byt a rozplyne se na jazyku? Tyhle domácí skořicové rolky si zamilujete hned po prvním soustu. Jsou měkké, voňavé a díky lahodné smetanové polevě naprosto neodolatelné. A co je nejlepší – zvládnete je i bez pekařského diplomu.

Ingredience

Na těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 7 g sušeného droždí
  • 100 g cukru krupice
  • ½ lžičky soli
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 525–575 g hladké mouky

Na skořicovou náplň:

  • 125 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté skořice

Na polevu:

  • 150 g smetanového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia)
  • 3 lžíce změklého másla
  • 85 g moučkového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Připravte kvásek: Ve větší míse smíchejte vlažné mléko s lžící cukru a sušeným droždím. Nechte 10 minut odstát, až směs začne pěnit.
  2. Zamíchejte těsto: Do kvásku přidejte zbytek cukru, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Postupně přisypávejte mouku a vypracujte hladké těsto. Hněťte alespoň 8–10 minut, až bude pružné a nelepivé. Přikryjte utěrkou a nechte kynout asi 1,5 hodiny.
  3. Připravte náplň: Máslo smíchejte s cukrem a skořicí do hladké pasty.
  4. Těsto vyválejte: Vykynuté těsto rozválejte na obdélník přibližně 30×45 cm. Rovnoměrně rozetřete skořicovou náplň a zarolujte po delší straně. Nakrájejte ostrým nožem na 12 stejných kousků.
  5. Nechte znovu kynout: Rolky vyskládejte do vymazané zapékací formy (cca 23×33 cm) a nechte ještě 30 minut kynout.
  6. Pečte: Troubu předehřejte na 180 °C. Rolky pečte 25–30 minut dozlatova. Pokud by začaly rychle hnědnout, přikryjte je alobalem.
  7. Poleva: V míse vyšlehejte smetanový sýr s máslem, moučkovým cukrem a vanilkou do hladké polevy.
  8. Dokončení: Ještě teplé rolky potřete polevou a nechte lehce zasáknout. Nejlépe chutnají ještě vlažné, ale vydrží měkké i druhý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Šneci z kynutého těsta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz