Hlavní obsah
Jídlo a pití

Škvarková pomazánka, kterou mi závidí i řezník – tohle musíte ochutnat

Foto: chandlervid85 , Freepik

Škvarkovka

Škvarková pomazánka je pro mě chuť dětství i poctivá domácí klasika. S pár surovinami a trochou trpělivosti vytvoříte lahůdku, kterou si zamilují i ti, kdo jinak pomazánkám moc nedají.

Článek

Škvarková pomazánka podle Adama: Poctivá chuť starých časů

Na tuhle pomazánku nedám dopustit. Kdykoliv ji udělám, vybaví se mi děda u stolu s čerstvým chlebem, kyselou okurkou a úsměvem od ucha k uchu. Je jednoduchá, rychlá a dokonale uspokojí chuť na něco opravdu domácího. A víte co? Funguje i jako luxusní chuťovka ke sklence piva.

Ingredience:

  • 200 g škvarků
  • 1 menší cibule
  • 1–2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1–2 lžíce sádla (dle potřeby)
  • sůl, pepř
  • případně trocha nasekané pažitky nebo jarní cibulky na ozdobu

Jak na to:

  1. Škvarky umeleme nebo nasekáme nahrubo. Já je rád nechávám trochu hrubší, aby pomazánka měla strukturu. Pokud máte doma mlýnek, klidně ho použijte – jinak nožem nebo v mixéru.
  2. Cibuli nakrájíme najemno. Nechte ji chvíli v pokojové teplotě „zavadnout“, ať nemá příliš ostrý říz. Pokud chcete jemnější chuť, můžete ji krátce spařit horkou vodou.
  3. V míse smícháme škvarky, cibuli, hořčici a trochu sádla. Pomazánku pořádně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Já rád přidám ještě špetku kmínu – voní krásně po domácku.
  4. Necháme vychladit. Pomazánka chutná nejlépe odleželá – dejte ji aspoň na hodinku do lednice. Chuť se krásně propojí.

Tip od srdce:

Podávejte s čerstvým kváskovým chlebem, krajícem cibule nebo kyselou okurkou. A pokud ji vezmete na chatu nebo zahradní slavnost, připravte si radši dvojitou dávku – mizí rychleji než bábovka!

Závěrem:

Škvarková pomazánka je víc než jen rychlovka na chleba. Je to návrat ke kořenům, ke starým receptům, které fungují pořád stejně skvěle. Někdy není třeba vymýšlet nic složitého – jen otevřít lednici, vzít poctivé suroviny a udělat radost sobě i ostatním.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Škvarky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz