Článek
Domácí tvarohové pirohy jako od babičky
Ingredience
Na těsto:
- 400 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 ml vody (vlažné)
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
Na náplň:
- 250 g měkkého tvarohu (nejlépe v kostce)
- 1 žloutek
- 2–3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka citronové kůry (volitelné)
Na podávání:
- rozpuštěné máslo
- moučkový cukr
- zakysaná smetana nebo smetana ke šlehání
Postup
- Připravíme těsto:
Do mísy nasypeme mouku, přidáme vejce, sůl, olej a postupně přiléváme vlažnou vodu. Vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Zakryjeme ho utěrkou a necháme cca 20 minut odpočinout. - Mezitím připravíme náplň:
Tvaroh promícháme se žloutkem, cukrem, vanilkovým cukrem a případně citronovou kůrou. Náplň by měla být hutná, ne řídká. - Těsto vyválíme:
Těsto rozdělíme na 2 části, každou vyválíme na plát silný asi 2–3 mm. Pomocí skleničky nebo formičky vykrajujeme kolečka. - Plníme a tvarujeme:
Do středu každého kolečka dáme lžičku tvarohové náplně. Přehneme na půlkruh a okraje dobře přitiskneme (můžeme pomoci vidličkou). - Vaříme:
Pirohy vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme 3–4 minuty od vyplavání na hladinu. Vybíráme děrovanou naběračkou a ihned potíráme rozpuštěným máslem, aby se neslepily. - Podáváme:
Pirohy sypeme moučkovým cukrem a podáváme se smetanou. Můžeme je také opéct na másle dozlatova pro křupavější variantu.
Tip na závěr:
Chcete pirohy do zásoby? Syrové je můžete zamrazit – jen je dejte na tác s pečicím papírem, nechte zmrznout a pak přesypte do sáčku. Vaří se přímo z mrazáku.