Článek
🥚 Vejce Benedikt podle vlastní zkušenosti
Někdy má člověk chuť udělat si snídani, která není jen rychlovka do ruky, ale něco, co pohladí duši i jazyk. Vejce Benedikt jsou přesně ten typ jídla – vypadají luxusně, chutnají fantasticky, a přitom se dají zvládnout i doma. Jen to chce trošku trpělivosti a dobrou přípravu. A když se to povede? Malý snídaňový zázrak!
Ingredience (na 2 porce):
- 2 housky (nejlépe anglické muffiny nebo kaiserky)
- 4 čerstvá vejce
- 2 lžíce octa (na pošírování)
- 4 plátky kvalitní šunky nebo slaniny
Na holandskou omáčku:
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl, bílý pepř
Postup:
Začínám holandskou omáčkou. Žloutky dám do misky nad horkou vodní lázeň a začnu šlehat. Pomalu přidávám rozpuštěné máslo, až vznikne hladká a lesklá omáčka. Nakonec přidám citronovou šťávu, osolím, opepřím a nechám stranou na teplém místě – nesmí ztuhnout, ale ani se srazit.
Pak pošírovaná vejce – do kastrůlku dám vodu s octem a přivedu k varu. Když jemně probublává, udělám ve středu vír a opatrně do něj vklouznu vejce. Vařím asi 3 minuty, bílek musí být pevný, žloutek tekutý. Vyjmu je děrovanou lžící a nechám okapat.
Na pánvi si opeču šunku nebo slaninu dozlatova. Rozkrojím housky, rozpeču je na sucho nebo krátce opeču v toustovači.
A teď finále: Na každou půlku housky položím plátek šunky, na něj vejce a celé to přeliju holandskou omáčkou. Ozdobit můžete pažitkou nebo petrželkou.
Tip navíc: Pokud chcete dojem z profi snídaně, přidejte lososa nebo slaninu a servírujte na nahřátém talíři a podávejte s čerstvě vymačkaným pomerančovým džusem nebo cappuccinem.