Hlavní obsah

Stačí mixér a máslo. Takhle snadno si uděláte luxusní domácí paštiku

Foto: freepik

Domácí paštika

Zapomeň na paštiky z obchodu. Tahle domácí je jemná, poctivá a s chutí, kterou ti žádný supermarket nenabídne.

Článek

Ingredience:

  • 500 g vepřových jater (nebo kuřecích, pokud chceš jemnější chuť)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g másla (50 g na restování + 50 g na zjemnění)
  • 50 ml smetany (33 %)
  • sůl, pepř, majoránka
  • špetka muškátového oříšku
  • trochu brandy nebo koňaku (volitelné, ale doporučuji)

Postup:

Játra si nejprve očistím – odstraním blány a případné šlachy. Na pánvi rozpustím máslo a nechám na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli. Přihodím prolisovaný česnek a hned poté játra.

Restuji je zprudka asi 5–7 minut, aby byla hotová, ale nevysušená – ideálně lehce narůžovělá uvnitř. Pokud používám brandy, přidám ho na závěr restování a nechám alkohol chvíli odpařit.

Všechno pak přendám do mixéru, přidám zbylé máslo, smetanu, koření a mixuji dohladka. Dochutím solí a pepřem. Hotovou paštiku přendám do skleniček, nechám vychladnout a uložím do lednice.

Tipy z kuchyně:

  • Chceš delší trvanlivost? Zalij vršek paštiky rozpuštěným máslem.
  • Chuť vylepší i pár kuliček zeleného pepře nebo tymián.
  • Podávám s domácí bagetou, kyselou okurkou a sklenkou červeného vína.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz