Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tajemství babiččina lineckého odhaleno! Stačí jedna surovina navíc

Foto: wirestock , Freepik

Linecké

Křehké, voňavé a s kapkou marmelády – linecké patří mezi nejoblíbenější cukroví. Podle tohoto receptu se ti vždy povede!

Článek

Linecké cukroví jako od babičky

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Kůra z ½ citronu (ideálně bio)
  • Špetka soli
  • Vanilkový cukr (volitelné)

Na dokončení:

  • Kvalitní rybízová nebo malinová marmeláda
  • Moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Připrav těsto:
    Do mísy prosej mouku a moučkový cukr, přidej špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Nakonec přidej změklé máslo nakrájené na kousky. Rukama nebo robotem rychle zpracuj hladké těsto – nehněť dlouho, aby zůstalo křehké.
  2. Odpočiň si i s těstem:
    Hotové těsto zabal do fólie a nech odležet alespoň 1 hodinu v lednici (klidně i přes noc).
  3. Vykrajuj:
    Na lehce pomoučněném vále vyválej těsto na 3–4 mm silný plát. Vykrajuj kolečka, hvězdičky nebo srdíčka. Polovině z nich udělej otvor uprostřed (na "okénko").
  4. Peč:
    Přendej na plech s pečicím papírem a peč v troubě předehřáté na 170 °C (horní/dolní ohřev) asi 8–10 minut, dokud lehce nezezlátnou.
  5. Spojuj:
    Vychladlá kolečka slepuj marmeládou – spodní plné a vrchní s otvorem. Nakonec lehce popraš moučkovým cukrem.

Doporučení :

Cukroví je nejlepší nechat alespoň 3–4 dny uležet, krásně zvláční a chutě se propojí. Marmeládu vol raději kyselejší, linecké je pak chuťově vyváženější.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz