Článek
Linecké cukroví jako od babičky
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g změklého másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- Kůra z ½ citronu (ideálně bio)
- Špetka soli
- Vanilkový cukr (volitelné)
Na dokončení:
- Kvalitní rybízová nebo malinová marmeláda
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Připrav těsto:
Do mísy prosej mouku a moučkový cukr, přidej špetku soli, citronovou kůru a žloutky. Nakonec přidej změklé máslo nakrájené na kousky. Rukama nebo robotem rychle zpracuj hladké těsto – nehněť dlouho, aby zůstalo křehké. - Odpočiň si i s těstem:
Hotové těsto zabal do fólie a nech odležet alespoň 1 hodinu v lednici (klidně i přes noc). - Vykrajuj:
Na lehce pomoučněném vále vyválej těsto na 3–4 mm silný plát. Vykrajuj kolečka, hvězdičky nebo srdíčka. Polovině z nich udělej otvor uprostřed (na "okénko"). - Peč:
Přendej na plech s pečicím papírem a peč v troubě předehřáté na 170 °C (horní/dolní ohřev) asi 8–10 minut, dokud lehce nezezlátnou. - Spojuj:
Vychladlá kolečka slepuj marmeládou – spodní plné a vrchní s otvorem. Nakonec lehce popraš moučkovým cukrem.
Doporučení :
Cukroví je nejlepší nechat alespoň 3–4 dny uležet, krásně zvláční a chutě se propojí. Marmeládu vol raději kyselejší, linecké je pak chuťově vyváženější.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost