Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tajemství babiččina štrúdlu: Voňavý zázrak, který zmizí dřív, než vystydne!

Foto: fabrikasimf , Freepik

Štrůdl

Voňavý, křupavý a šťavnatý. Takový je štrúdl, který u nás doma nikdy dlouho nevydrží. Připravte si ho podle receptu, který si u nás našel své čestné místo už před lety.

Článek

Jablečný štrúdl podle vlastní zkušenosti

Na jablečný štrúdl mám slabost. Nejen proto, že připomíná dětství u babičky, ale i kvůli tomu, že se dá připravit rychle, jednoduše a výsledek nikdy nezklame. Roky jsem zkoušel různé těsta, náplně a fígle, a nakonec jsem skončil u této verze. Není sice dietní, ale voní tak, že sousedi klepou na dveře, ještě než ho stihnu vytáhnout z trouby.

Co budete potřebovat:

  • 1 balení rozváleného listového těsta (ideálně chlazené)
  • 5–6 větších jablek (ideálně kyselejších, třeba Granny Smith)
  • 1 lžíci másla
  • 1 hrst rozinek (volitelně namočených v rumu)
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 lžičku skořice
  • 2–3 lžíce cukru (podle kyselosti jablek)
  • 1 hrst nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
  • 1 vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to:

  1. Příprava náplně: Jablka oloupu, nastrouhám nahrubo a nechám chvíli odstát, aby pustila trochu šťávy. Tu pak vymačkám, aby těsto zbytečně nenasáklo.
  2. Na pánvi lehce nasucho opražím strouhanku, přidám lžíci másla, a jakmile začne vonět, stáhnu z plotny. Strouhanku rozprostřu doprostřed těsta – zabrání rozmáčení.
  3. Na ni rovnoměrně rozprostřu jablka, posypu skořicí, cukrem, přidám rozinky (rumové dodají štrúdlu grády) a ořechy.
  4. Těsto opatrně zabalím – nejprve přeložím kraje, pak zatočím jako roládu. Šev dávám dolů na pečicí papír.
  5. Potřu rozšlehaným vejcem a peču na 180 °C dozlatova, asi 30 minut. V polovině otočím plech, aby byl štrúdl upečen rovnoměrně.
  6. Po vychladnutí lehce posypu moučkovým cukrem.

Tipy navíc:

  • Místo klasického cukru zkuste třtinový – dodá štrúdlu jemně karamelovou chuť.
  • Pokud máte čas, dejte rozinky namočit do rumu už večer předem. Štrúdl pak bude mít úplně jiný šmrnc.
  • Štrúdl je nejlepší ještě lehce teplý, se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Ale upřímně – i studený zmizí rychle.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Jablečný závin

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz