Článek
Jablečný štrúdl podle vlastní zkušenosti
Na jablečný štrúdl mám slabost. Nejen proto, že připomíná dětství u babičky, ale i kvůli tomu, že se dá připravit rychle, jednoduše a výsledek nikdy nezklame. Roky jsem zkoušel různé těsta, náplně a fígle, a nakonec jsem skončil u této verze. Není sice dietní, ale voní tak, že sousedi klepou na dveře, ještě než ho stihnu vytáhnout z trouby.
Co budete potřebovat:
- 1 balení rozváleného listového těsta (ideálně chlazené)
- 5–6 větších jablek (ideálně kyselejších, třeba Granny Smith)
- 1 lžíci másla
- 1 hrst rozinek (volitelně namočených v rumu)
- 2 lžíce strouhanky
- 1 lžičku skořice
- 2–3 lžíce cukru (podle kyselosti jablek)
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů (volitelně)
- 1 vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
Jak na to:
- Příprava náplně: Jablka oloupu, nastrouhám nahrubo a nechám chvíli odstát, aby pustila trochu šťávy. Tu pak vymačkám, aby těsto zbytečně nenasáklo.
- Na pánvi lehce nasucho opražím strouhanku, přidám lžíci másla, a jakmile začne vonět, stáhnu z plotny. Strouhanku rozprostřu doprostřed těsta – zabrání rozmáčení.
- Na ni rovnoměrně rozprostřu jablka, posypu skořicí, cukrem, přidám rozinky (rumové dodají štrúdlu grády) a ořechy.
- Těsto opatrně zabalím – nejprve přeložím kraje, pak zatočím jako roládu. Šev dávám dolů na pečicí papír.
- Potřu rozšlehaným vejcem a peču na 180 °C dozlatova, asi 30 minut. V polovině otočím plech, aby byl štrúdl upečen rovnoměrně.
- Po vychladnutí lehce posypu moučkovým cukrem.
Tipy navíc:
- Místo klasického cukru zkuste třtinový – dodá štrúdlu jemně karamelovou chuť.
- Pokud máte čas, dejte rozinky namočit do rumu už večer předem. Štrúdl pak bude mít úplně jiný šmrnc.
- Štrúdl je nejlepší ještě lehce teplý, se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny. Ale upřímně – i studený zmizí rychle.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost