Článek
Hovězí guláš s bramborovou kaší
Ingredience
Na guláš:
- 600 g hovězí kližky nebo zadního
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- 2 rajčata (nebo 200 g rajčatového pyré)
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- Sůl, pepř
- Špetka majoránky
- (volitelně) kmín, chilli pro pikantnější chuť
Na bramborovou kaši:
- 1 kg brambor (varný typ C)
- 80 g másla
- 200 ml mléka
- Sůl
Postup
1. Příprava masa a zeleniny
Hovězí maso nakrájej na kostky. Cibuli oloupej a nasekej nadrobno, mrkev na kostičky, papriku a rajčata na malé kousky.
2. Restování a dušení
V hrnci rozehřej sádlo, přidej cibuli a restuj dozlatova. Přidej maso, zprudka opeč ze všech stran, osol, opepři. Vmíchej sladkou papriku, krátce orestuj (nespálit!) a přidej protlak.
3. Vaření guláše
Přidej mrkev, papriku a rajčata, zalij vývarem, promíchej, přidej česnek, majoránku a případně kmín. Přikryj a nech dusit na mírném ohni cca 1,5–2 hodiny, dokud maso nebude měkké. Podle potřeby dolij vývar.
4. Příprava kaše
Brambory oloupej, nakrájej a vař v osolené vodě doměkka (cca 20 minut). Slij vodu, přidej máslo a postupně vmíchej horké mléko, dokud kaše nebude jemná a nadýchaná.
5. Servírování
Na talíř dej porci bramborové kaše, vedle naber guláš a ozdob čerstvou petrželkou. Podávej s čerstvým preclíkem nebo křupavým chlebem.
Tip: Pokud máš rád hustší guláš, na závěr ho můžeš lehce zahustit moukou rozmíchanou ve vodě, ale často stačí jen delší vaření, aby omáčka přirozeně zhoustla.