Článek
Domácí křupavé vafle podle Adama
Vafle mám spojené s pomalými víkendovými rány. Ať už je dělám dětem, nebo jen sobě s kávou, vždycky chci, aby byly krásně zlatavé, křupavé na povrchu a přitom vláčné uvnitř. Zkoušel jsem různé recepty, ale tenhle se mi osvědčil nejvíc – žádné droždí, žádné dlouhé čekání, jen rychlá a poctivá práce s těstem.
Ingredience:
- 2 vejce
- 300 ml mléka
- 100 ml oleje (nejlépe řepkového nebo slunečnicového)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo 1 balíček vanilkového cukru
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Postup:
- Vejce vyšlehám v míse se špetkou soli a cukrem do pěny. Přidám mléko, olej a vanilku a důkladně promíchám.
- V jiné míse smíchám mouku s práškem do pečiva. Suché ingredience postupně přisypávám do tekuté směsi a vyšlehám hladké, polotekuté těsto – mělo by být hustší než palačinkové, ale stále nalévatelné.
- Předehřeju vaflovač a potřu ho lehce olejem nebo máslem (hlavně pokud není nepřilnavý). Lžíci těsta vlévám doprostřed formy a peču, dokud nejsou vafle zlatavé a křupavé – většinou 4–6 minut podle přístroje.
- Podávám hned: buď s čerstvým ovocem a jogurtem, s javorovým sirupem, nebo jen tak s moučkovým cukrem.
Tip z vlastní kuchyně: Pokud chci extra křupavé vafle, dám na poslední minutu vaflovač ještě o stupeň výš – ale pozor, nespálit. A místo mléka někdy používám i kefír nebo podmáslí, vafle jsou pak ještě vláčnější.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost