Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tajemství domácí fíkové marmelády: Jednoduchý recept na luxusní chuť

Foto: 8photo , Freepik

Domácí fíková marmeláda voní létem a chutná po slunci. Skvělá na pečivo, ale i k sýrům. Připravíte ji snadno jen z pár ingrediencí a výsledek vás překvapí svou plností a jemností.

Článek

Domácí fíková marmeláda

Ingredience

  • 1 kg zralých fíků
  • 400–500 g cukru krupice (podle sladkosti fíků)
  • šťáva z 1 citronu
  • 100 ml vody nebo pomerančové šťávy
  • volitelné: 1 lžička mleté skořice nebo vanilkového lusku

Postup

  1. Příprava ovoce
    Fíky dobře omyjte, odřízněte stopky a nakrájejte je na menší kousky. Slupku není nutné loupat – dodá marmeládě barvu i chuť.
  2. Vaření
    Nakrájené fíky dejte do hrnce, přilijte vodu nebo pomerančovou šťávu a zahřejte na středním plameni. Nechte je pár minut dusit, aby změkly.
  3. Sladění a ochucení
    Přidejte cukr a citronovou šťávu, dobře promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat skořici nebo vanilku, které krásně zvýrazní chuť.
  4. Zahuštění
    Vařte na mírném ohni cca 30–40 minut. Občas promíchejte, aby se marmeláda nepřipálila. Pokud chcete hladkou konzistenci, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
  5. Zkouška tuhosti
    Nakapejte trochu marmelády na studený talířek. Pokud ztuhne a neteče, je hotová.
  6. Zavaření
    Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru na 10 minut. Poté skladujte na chladném a tmavém místě.

Dobrá rada na konec

Pokud máte fíky hodně sladké, klidně uberte cukr – marmeláda bude lehčí a jemnější. Výborně se hodí nejen na pečivo, ale i k sýrům, třeba k hermelínu nebo gorgonzole.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz