Článek
Domácí fíková marmeláda
Ingredience
- 1 kg zralých fíků
- 400–500 g cukru krupice (podle sladkosti fíků)
- šťáva z 1 citronu
- 100 ml vody nebo pomerančové šťávy
- volitelné: 1 lžička mleté skořice nebo vanilkového lusku
Postup
- Příprava ovoce
Fíky dobře omyjte, odřízněte stopky a nakrájejte je na menší kousky. Slupku není nutné loupat – dodá marmeládě barvu i chuť. - Vaření
Nakrájené fíky dejte do hrnce, přilijte vodu nebo pomerančovou šťávu a zahřejte na středním plameni. Nechte je pár minut dusit, aby změkly. - Sladění a ochucení
Přidejte cukr a citronovou šťávu, dobře promíchejte. Pokud chcete, můžete přidat skořici nebo vanilku, které krásně zvýrazní chuť. - Zahuštění
Vařte na mírném ohni cca 30–40 minut. Občas promíchejte, aby se marmeláda nepřipálila. Pokud chcete hladkou konzistenci, rozmixujte ji tyčovým mixérem. - Zkouška tuhosti
Nakapejte trochu marmelády na studený talířek. Pokud ztuhne a neteče, je hotová. - Zavaření
Ještě horkou marmeládu nalijte do čistých sklenic, uzavřete víčky a obraťte dnem vzhůru na 10 minut. Poté skladujte na chladném a tmavém místě.
Dobrá rada na konec
Pokud máte fíky hodně sladké, klidně uberte cukr – marmeláda bude lehčí a jemnější. Výborně se hodí nejen na pečivo, ale i k sýrům, třeba k hermelínu nebo gorgonzole.