Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tajemství léta? Tenhle jahodový cheesecake z vás udělá hvězdu každé oslavy

Foto: Dragana_Gordic , Freepik

Letní dezert

Osvěžující letní dort bez trouby? Tento nepečený jahodový cheesecake je tak jednoduchý a lahodný, že ho budete chtít dělat každé léto. Navíc vypadá jako z cukrárny!

Článek

Recept z vlastní zkušenosti

Tenhle cheesecake vznikl úplnou náhodou jedno horké odpoledne, kdy jsem doma neměl chuť rozpalovat troubu, ale přepadla mě neodolatelná chuť na něco sladkého a ovocného. Stačilo pár surovin, špetka trpělivosti a výsledek? Rodina se olizovala ještě druhý den.

Ingredience:

Na korpus:

  • 200 g máslových sušenek (např. Bebe nebo Lotusky)
  • 100 g rozpuštěného másla

Na krém:

  • 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
  • 250 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (lze přizpůsobit chuti)
  • 1 vanilkový cukr nebo trochu vanilkového extraktu
  • 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
  • 10 plátků želatiny nebo 2 balíčky práškové želatiny

Na vršek:

  • 300–400 g čerstvých jahod
  • 1 balíček červeného želé na dorty
  • 250 ml vody + 2 lžíce cukru

Postup:

  1. Základ:
    Sušenky rozdrťte najemno (válečkem nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Natlačte je na dno dortové formy (průměr cca 22–24 cm) vyložené pečicím papírem a dejte vychladit do lednice.
  2. Krémová náplň:
    Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr a vanilku dohladka. Zvlášť ušlehejte smetanu ke šlehání a lehce ji vmíchejte do směsi.
  3. Želatina:
    Plátky želatiny namočte do studené vody na cca 5 minut. Poté je jemně zahřejte (ne vařit!) a vmíchejte do krému. Pokud používáte práškovou želatinu, postupujte dle návodu.
  4. Sestavení:
    Krém navrstvěte na připravený sušenkový korpus a uhlaďte. Dejte alespoň na 2 hodiny ztuhnout do lednice.
  5. Ovocný vršek:
    Jahody nakrájejte a rovnoměrně rozprostřete na ztuhlý krém. Připravte si dortové želé podle návodu (voda + cukr + prášek), nechte pár minut vychladnout a pak opatrně nalijte na jahody.
  6. Chlazení:
    Nechte cheesecake ještě minimálně 2–3 hodiny (ideálně přes noc) vychladit v lednici.

Tip z kuchyně:

Pro výraznější chuť můžete část jahod rozmixovat a zamíchat rovnou do krému – cheesecake pak bude nejen krásně vonět, ale i jemně narůžovělý.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz