Článek
Recept z vlastní zkušenosti
Tenhle cheesecake vznikl úplnou náhodou jedno horké odpoledne, kdy jsem doma neměl chuť rozpalovat troubu, ale přepadla mě neodolatelná chuť na něco sladkého a ovocného. Stačilo pár surovin, špetka trpělivosti a výsledek? Rodina se olizovala ještě druhý den.
Ingredience:
Na korpus:
- 200 g máslových sušenek (např. Bebe nebo Lotusky)
- 100 g rozpuštěného másla
Na krém:
- 500 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
- 250 g zakysané smetany
- 100 g moučkového cukru (lze přizpůsobit chuti)
- 1 vanilkový cukr nebo trochu vanilkového extraktu
- 250 ml smetany ke šlehání (min. 30 % tuku)
- 10 plátků želatiny nebo 2 balíčky práškové želatiny
Na vršek:
- 300–400 g čerstvých jahod
- 1 balíček červeného želé na dorty
- 250 ml vody + 2 lžíce cukru
Postup:
- Základ:
Sušenky rozdrťte najemno (válečkem nebo v mixéru) a smíchejte s rozpuštěným máslem. Natlačte je na dno dortové formy (průměr cca 22–24 cm) vyložené pečicím papírem a dejte vychladit do lednice. - Krémová náplň:
Ve velké míse vyšlehejte smetanový sýr, zakysanou smetanu, cukr a vanilku dohladka. Zvlášť ušlehejte smetanu ke šlehání a lehce ji vmíchejte do směsi. - Želatina:
Plátky želatiny namočte do studené vody na cca 5 minut. Poté je jemně zahřejte (ne vařit!) a vmíchejte do krému. Pokud používáte práškovou želatinu, postupujte dle návodu. - Sestavení:
Krém navrstvěte na připravený sušenkový korpus a uhlaďte. Dejte alespoň na 2 hodiny ztuhnout do lednice. - Ovocný vršek:
Jahody nakrájejte a rovnoměrně rozprostřete na ztuhlý krém. Připravte si dortové želé podle návodu (voda + cukr + prášek), nechte pár minut vychladnout a pak opatrně nalijte na jahody. - Chlazení:
Nechte cheesecake ještě minimálně 2–3 hodiny (ideálně přes noc) vychladit v lednici.
Tip z kuchyně:
Pro výraznější chuť můžete část jahod rozmixovat a zamíchat rovnou do krému – cheesecake pak bude nejen krásně vonět, ale i jemně narůžovělý.