Článek
Když chci připravit něco rychlého, chutného a nenáročného na suroviny, sahám po tomhle osvědčeném receptu na bramborové placičky. Nejlepší na nich je, že nemusím strouhat ani vařit brambory – a přesto chutnají báječně, křupavě zvenku a jemně uvnitř. Ideální večeře, když není čas nebo chuť stát dlouho u plotny.
Když chci připravit něco rychlého, chutného a nenáročného na suroviny, sahám po tomhle osvědčeném receptu na bramborové placičky. Nejlepší na nich je, že nemusím vařit brambory – a přesto chutnají báječně, křupavě zvenku a jemně uvnitř. Ideální večeře, když není čas nebo chuť stát dlouho u plotny.
Co budete potřebovat:
- 2 střední syrové brambory (ideálně varný typ B)
- 2 vejce
- 4 lžíce hladké mouky (podle potřeby i trochu víc)
- 1 větší stroužek česneku (můžete přidat víc podle chuti)
- sůl a pepř
- majoránka (nemusí být, ale krásně to ovoní)
- olej na smažení
Jak na to:
- Brambory oloupu a nastrouhám najemno. Pokud jsou hodně vodnaté, lehce je vymačkám, ale není to vždy nutné – trochu vlhkosti těstu pomáhá.
- Do mísy přidám vejce, mouku, prolisovaný česnek, osolím, opepřím a přihodím špetku sušené majoránky. Všechno dobře promíchám, až vznikne hustší těstíčko – konzistence by měla být podobná těstu na lívance.
- Na pánvi rozpálím trochu oleje a lžící dávkuji těsto – každou placičku trochu rozplácnu do tvaru menšího lívance. Smažím na mírném ohni z obou stran dozlatova.
- Po dosmažení dávám placičky na papírový ubrousek, aby odsály přebytečný tuk.
Tipy z mé kuchyně:
- Do těsta můžete přidat i trochu strouhaného sýra nebo jemně nasekanou cibulku – výsledek je ještě výraznější.
- Skvěle se k tomu hodí zakysaná smetana nebo domácí česnekový dip.
- Pokud vám zbydou, druhý den chutnají výborně i za studena.
Tenhle recept mě zachraňuje, kdykoli potřebuju rychlou a levnou večeři z věcí, které mám běžně doma. A pokaždé zmizí z talíře dřív, než stihnu dosmažit poslední várku.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost