Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tajný recept babičky konečně odhalen: Placičky, které zvládne i úplný začátečník!

Foto: KamranAydinov , Freepik

Bramborové placičky

Nemusíte vařit brambory – tyhle křupavé placičky zvládnete za pár minut a s minimem nádobí. Jednoduchý recept, který si zamilujete hned po prvním soustu!

Článek

Když chci připravit něco rychlého, chutného a nenáročného na suroviny, sahám po tomhle osvědčeném receptu na bramborové placičky. Nejlepší na nich je, že nemusím strouhat ani vařit brambory – a přesto chutnají báječně, křupavě zvenku a jemně uvnitř. Ideální večeře, když není čas nebo chuť stát dlouho u plotny.

Když chci připravit něco rychlého, chutného a nenáročného na suroviny, sahám po tomhle osvědčeném receptu na bramborové placičky. Nejlepší na nich je, že nemusím vařit brambory – a přesto chutnají báječně, křupavě zvenku a jemně uvnitř. Ideální večeře, když není čas nebo chuť stát dlouho u plotny.

Co budete potřebovat:

  • 2 střední syrové brambory (ideálně varný typ B)
  • 2 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky (podle potřeby i trochu víc)
  • 1 větší stroužek česneku (můžete přidat víc podle chuti)
  • sůl a pepř
  • majoránka (nemusí být, ale krásně to ovoní)
  • olej na smažení

Jak na to:

  1. Brambory oloupu a nastrouhám najemno. Pokud jsou hodně vodnaté, lehce je vymačkám, ale není to vždy nutné – trochu vlhkosti těstu pomáhá.
  2. Do mísy přidám vejce, mouku, prolisovaný česnek, osolím, opepřím a přihodím špetku sušené majoránky. Všechno dobře promíchám, až vznikne hustší těstíčko – konzistence by měla být podobná těstu na lívance.
  3. Na pánvi rozpálím trochu oleje a lžící dávkuji těsto – každou placičku trochu rozplácnu do tvaru menšího lívance. Smažím na mírném ohni z obou stran dozlatova.
  4. Po dosmažení dávám placičky na papírový ubrousek, aby odsály přebytečný tuk.

Tipy z mé kuchyně:

  • Do těsta můžete přidat i trochu strouhaného sýra nebo jemně nasekanou cibulku – výsledek je ještě výraznější.
  • Skvěle se k tomu hodí zakysaná smetana nebo domácí česnekový dip.
  • Pokud vám zbydou, druhý den chutnají výborně i za studena.

Tenhle recept mě zachraňuje, kdykoli potřebuju rychlou a levnou večeři z věcí, které mám běžně doma. A pokaždé zmizí z talíře dřív, než stihnu dosmažit poslední várku.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Bramborové placky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz