Hlavní obsah

Takhle dělám bramboráky já: Křupavé, voňavé a vůbec ne mastné!

Foto: freepik

Bramborák

Křupavý bramborák nemusí být mastná kalorická bomba. Ukážu ti jednoduchý recept, který si zachová chuťovou šťavnatost, ale zbytečně nezatíží žaludek ani pánev!

Článek

Lehčí bramborák bez zbytečného tuku

Ingredience (na 2–3 porce):

  • 800 g syrových brambor
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • olej na potření pánve nebo pečení

Postup:

  1. Brambory oloupej a nastrouhej nahrubo. Lehce je vymačkej, aby pustily přebytečnou vodu.
  2. Přidej vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku a mouku. Promíchej, aby vzniklo kompaktní těsto.
  3. Rozehřej nepřilnavou pánev s minimem oleje – ideálně jen lehce vytřenou mašlovačkou nebo sprejem.
  4. Lžící tvoř tenké placičky, rozprostři je na pánvi a opékej z obou stran dozlatova – každou stranu zhruba 3–4 minuty.
  5. Hotové bramboráky pokládej na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Můj tip:

Ještě zdravější variantu připravíš v troubě: na plech s pečicím papírem lehce pokapaným olejem dej placičky a peč je cca 20 minut na 200 °C, v polovině otoč.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz