Článek
Citronový dort jako od cukráře
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 120 ml oleje
- 120 ml plnotučného mléka
- 1 prášek do pečiva
- šťáva a kůra ze 2 citronů
- špetka soli
Na citronovou polevu:
- 100 g moučkového cukru
- šťáva z 1 citronu
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kulatou dortovou formu (cca 22–24 cm) vymažeme máslem a vysypeme moukou, nebo ji vyložíme pečicím papírem.
- V míse ušleháme vejce s cukrem do světlé pěny. Přilijeme olej, mléko, citronovou šťávu i nastrouhanou kůru a opět promícháme.
- V jiné míse smícháme mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Suché ingredience postupně přidáváme do tekuté směsi a promícháme do hladkého těsta.
- Nalijeme do formy a pečeme asi 35–40 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá. Necháme trochu vychladnout.
- Mezitím si připravíme polevu: do moučkového cukru postupně přidáváme citronovou šťávu, až vznikne hustá, ale tekutá poleva.
- Dort vyjmeme z formy a ještě mírně teplý polijeme citronovou polevou. Necháme ztuhnout a vychladnout úplně.
Tip:
Pokud chcete dort ještě svěžejší, přidejte do těsta hrst máku nebo vmíchejte hrst čerstvých borůvek. Funguje skvěle i jako základ pro dort s krémem!
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost