Článek
Tenhle koláč vznikl úplně neplánovaně – měli jsme doma plnou misku jablek, co už začínala vadnout, a já měl chuť na něco jemného, sladkého, ale ne suchého. Napadlo mě použít osvědčený základ se zakysanou smetanou a místo švestek tentokrát vsadit na jablka. Výsledek mě překvapil tak mile, že se s vámi o recept musím podělit.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g změklého másla
- 100 g cukru moučka
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
Na smetanovou náplň:
- 400 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 100 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžičku citronové šťávy (volitelné)
Na vrch:
- cca 3 větší jablka
- mletá skořice
- cukr krupice nebo třtinový (na posypání)
- trochu citronové šťávy, aby jablka nezhnědla
Jak na to:
- Těsto: Smíchám mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidám máslo a vejce a uhnětu hladké těsto. Pokud se drolí, přidám trochu studené vody. Těsto vtlačím do formy (cca 28 cm) a dno propíchám vidličkou.
- Náplň: Zakysanou smetanu smíchám s vejci, cukrem a vanilkovým cukrem. Pokud mám citron, přidám i trochu šťávy – chuť je pak krásně svěží. Směs rovnoměrně rozetřu na těsto.
- Jablka: Oloupaná jablka nakrájím na tenké plátky nebo půlměsíčky, pokapu citronovou šťávou a rovnoměrně je vyskládám na náplň. Posypu skořicí a trochou cukru podle chuti.
- Pečení: Troubu předehřeju na 180 °C a koláč peču zhruba 40 minut – dokud nejsou jablka měkká a povrch lehce zlatavý.
Tip navíc:
Koláč můžete podávat ještě vlažný se lžící zakysané smetany nebo jogurtu – úžasná kombinace. A nebo nechat vychladnout a podávat ke kávě, u nás doma mizí vždycky do druhého dne.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost