Hlavní obsah
Jídlo a pití

Těsto, sýr, trouba a zázrak je hotový! Recept na dokonalé sýrové tyčinky

Foto: KamranAydinov , Freepik

Křupavé sýrové tyčinky zvládne upéct úplně každý. Jsou skvělé k vínu, na večírek i jen tak na chuť. A nejlepší na tom? Jsou hotové za chvíli a zmizí ještě rychleji!

Článek

Když potřebuju rychlé a osvědčené pohoštění, tyhle sýrové tyčinky mě nikdy nezklamou. Těsto je jednoduché, suroviny mám doma vždycky, a výsledek? Zmizí rychleji, než vychladnou.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 180 g másla (studeného, na kostičky)
  • 200 g tvrdého sýra (Eidam, Gouda, nebo mix – nastrouhaný)
  • 1 žloutek
  • Sůl podle chuti
  • Na potření: 1 vejce
  • Na posyp: hrubá sůl, kmín, mák nebo sezam

Postup:

  1. Základní těsto
    V míse smíchám mouku, špetku soli, nastrouhaný sýr a studené máslo. Prsty zpracovávám, až se máslo rozdrobí do mouky. Pak přidám žloutek a vypracuju hladké těsto.
  2. Chlazení
    Hotové těsto zabalím do fólie a nechám odpočinout v lednici aspoň 30 minut – klidně ale i přes noc.
  3. Tvarování tyčinek
    Těsto vyválím na lehce pomoučněném vále na plát silný asi 0,5 cm. Krájím na proužky – krátké, dlouhé, jak mám chuť.
  4. Pečení
    Tyčinky přenesu na plech s pečicím papírem, potřu rozšlehaným vejcem a posypu tím, co mám ráda – nejčastěji kmínem nebo hrubou solí. Peču v troubě předehřáté na 180 °C asi 12–15 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.

Tip na závěr:

Pokud je udělám z dvojité dávky, část zamrazím syrovou a vytahuju jen tolik, kolik zrovna potřebuju. Jsou pak ještě lepší, čerstvě upečené!

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Tyčinky z listového těsta

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz