Článek
Recept: Domácí těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Co budete potřebovat (cca 4 porce):
- 250 g těstovin (ideálně krátké, např. penne nebo fusilli)
- 2 kuřecí prsa
- hrst cherry rajčátek
- půl salátové okurky
- 1 červená paprika
- 1 malá červená cibule
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- šťáva z půlky citronu
- 1 lžička dijonské hořčice
- sůl, pepř
- čerstvé bylinky (bazalka, petržel, koriandr – podle chuti)
Postup:
Nejdřív si uvařím těstoviny v osolené vodě „na skus“, tedy al dente. Scedím je a nechám úplně vychladnout.
Mezitím si na pánvi nebo grilu připravím kuřecí prsa. Osolím, opepřím, zakápnu olejem a opeču z obou stran dozlatova. Po vychladnutí je nakrájím na tenké plátky nebo kousky.
Zeleninu omyju a nakrájím: rajčátka na půlky, okurku a papriku na kostičky, cibuli najemno. Všechno smíchám ve větší míse s těstovinami a kuřetem.
Na zálivku smíchám olivový olej, citronovou šťávu a hořčici. Přeliju salát, pořádně promíchám a dochutím solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
Tipy navíc:
- Do salátu klidně přidávám i kousky avokáda nebo lžíci majonézy pro krémovější chuť.
- Pokud chci veganskou verzi, nahradím kuře cizrnou nebo pečeným tofu.
- Výborně se hodí jako jídlo do krabičky na cesty nebo k letnímu grilování jako příloha.
Zdroj: Vlastní recept