Článek
Babiččin banánový chlebíček (banana bread)
Ingredience:
- 3 zralé banány (čím hnědší, tím lepší)
- 2 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 80 ml oleje nebo rozpuštěného másla
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
- volitelně: hrst vlašských ořechů, hořká čokoláda nebo skořice
Postup:
- Předehřej troubu na 175 °C.
Formu na chlebíček vylož pečicím papírem nebo vymaž tukem a vysyp moukou. - Banány rozmačkej vidličkou.
Nemusí být dohladka, pár kousků v těstě je naopak žádoucí. Přidej vejce, cukr, olej a vanilku, promíchej. - Smíchej suché suroviny.
V jiné míse promíchej mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Postupně vmíchej do banánové směsi. - Přidej, co máš rád.
Pokud chceš, přidej nasekané ořechy, kousky hořké čokolády nebo trošku skořice. Babička dávala vždycky „co dům dal“. - Peč 45–55 minut.
Vlož do trouby a peč, dokud špejle po zapíchnutí nevyjde suchá. Upečený chlebíček nech vychladnout na mřížce.
Maminčin tip:
„Když nemáš vejce, dej místo jednoho půlku rozmačkaného banánu navíc – nikdo to nepozná!“
🟦 Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost