Hlavní obsah
Jídlo a pití

Tmavé banány už nikdo nechce? Tohle z nich upečete a zmizí rychleji než rohlíky

Foto: freepik

Banana bread

Nevíte, co s měkkými banány, které už nikdo nechce? Nevyhazujte je! Právě ty jsou nejlepší na vláčný banana bread podle maminky. Voní, chutná a zvládne ho upéct úplně každý.

Článek

Babiččin banánový chlebíček (banana bread)

Ingredience:

  • 3 zralé banány (čím hnědší, tím lepší)
  • 2 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 80 ml oleje nebo rozpuštěného másla
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • volitelně: hrst vlašských ořechů, hořká čokoláda nebo skořice

Postup:

  1. Předehřej troubu na 175 °C.
    Formu na chlebíček vylož pečicím papírem nebo vymaž tukem a vysyp moukou.
  2. Banány rozmačkej vidličkou.
    Nemusí být dohladka, pár kousků v těstě je naopak žádoucí. Přidej vejce, cukr, olej a vanilku, promíchej.
  3. Smíchej suché suroviny.
    V jiné míse promíchej mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. Postupně vmíchej do banánové směsi.
  4. Přidej, co máš rád.
    Pokud chceš, přidej nasekané ořechy, kousky hořké čokolády nebo trošku skořice. Babička dávala vždycky „co dům dal“.
  5. Peč 45–55 minut.
    Vlož do trouby a peč, dokud špejle po zapíchnutí nevyjde suchá. Upečený chlebíček nech vychladnout na mřížce.

Maminčin tip:

„Když nemáš vejce, dej místo jednoho půlku rozmačkaného banánu navíc – nikdo to nepozná!“

🟦 Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz