Hlavní obsah
Jídlo a pití

Třešňová marmeláda bez chemie: Zkuste babiččin trik s citronem a třtinovým cukrem

Foto: Adam Podroužek

Třešnová mareláda

Zapomeňte na přeslazené marmelády z obchodu. Tohle je poctivá třešňová od babičky – s třtinovým cukrem, šťávou z citronu a kapkou lásky. Vydrží celou zimu… pokud ji nesníte dřív.

Článek

Třešňová marmeláda s třtinovým cukrem – jako od babičky

Ingredience:

  • 2 kg zralých třešní
  • 800–1000 g třtinového cukru (podle sladkosti ovoce)
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 balíček želírovacího prostředku (např. Gelfix 2:1 nebo citrusový pektin)
  • volitelně: špetka vanilky nebo kousek skořice

Postup:

  1. Třešně omyj a vypeckuj.
    Jestli máš čas a náladu, můžeš třešně i lehce rozmačkat – marmeláda bude mít krásně rustikální strukturu.
  2. Připrav základ.
    Nasyp třešně do hrnce, přidej citronovou šťávu a polovinu cukru. Nech je asi 30 minut odstát, aby pustily šťávu.
  3. Začni vařit.
    Přiveď směs k varu a nech bublat asi 10 minut. Poté přidej želírovací prostředek smíchaný se zbytkem cukru a znovu provař asi 5 minut.
  4. Otestuj tuhost.
    Kápni marmeládu na studený talířek – pokud po pár vteřinách neteče, můžeš plnit.
  5. Naplnění a skladování.
    Horkou marmeládu nalij do čistých skleniček, otoč dnem vzhůru na 5 minut. Skladuj v chladu a temnu.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz