Článek
Třešňová marmeláda s třtinovým cukrem – jako od babičky
Ingredience:
- 2 kg zralých třešní
- 800–1000 g třtinového cukru (podle sladkosti ovoce)
- šťáva z 1 citronu
- 1 balíček želírovacího prostředku (např. Gelfix 2:1 nebo citrusový pektin)
- volitelně: špetka vanilky nebo kousek skořice
Postup:
- Třešně omyj a vypeckuj.
Jestli máš čas a náladu, můžeš třešně i lehce rozmačkat – marmeláda bude mít krásně rustikální strukturu. - Připrav základ.
Nasyp třešně do hrnce, přidej citronovou šťávu a polovinu cukru. Nech je asi 30 minut odstát, aby pustily šťávu. - Začni vařit.
Přiveď směs k varu a nech bublat asi 10 minut. Poté přidej želírovací prostředek smíchaný se zbytkem cukru a znovu provař asi 5 minut. - Otestuj tuhost.
Kápni marmeládu na studený talířek – pokud po pár vteřinách neteče, můžeš plnit. - Naplnění a skladování.
Horkou marmeládu nalij do čistých skleniček, otoč dnem vzhůru na 5 minut. Skladuj v chladu a temnu.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost