Článek
Domácí rohlíčky se sezamem
Ingredience (na 12–14 ks)
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vlažného mléka
- 60 g rozpuštěného másla
- 20 g čerstvého droždí (nebo 1 balíček sušeného)
- 1 lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 1 vejce (na potření)
- 3 lžíce sezamových semínek
Postup
- Kvásek – Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru, 3 lžíce mouky a část vlažného mléka. Nechte 10 minut stát, až kvásek vzejde.
- Těsto – Do velké mísy dejte mouku, sůl, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a kvásek. Vypracujte hladké a pružné těsto (ručně nebo v robotu). Přikryjte a nechte kynout asi hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Tvarování – Těsto rozdělte na 2–3 díly. Každý rozválejte do kruhu a nakrájejte na trojúhelníky (jako pizzu). Každý kousek srolujte od širší strany ke špičce do tvaru rohlíčku.
- Pečení – Rohlíčky přendejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a hojně posypte sezamem. Nechte ještě 15 minut odpočinout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 12–15 minut, dokud nezezlátnou.
- Servírování – Nechte trochu vychladnout, ale nejlepší jsou ještě vlažné, když se máslo krásně rozvoní.
Moje zkušenost:
Tyto rohlíčky peču často, když čekáme návštěvu. Dají se podávat jen tak k vínu, ale i jako příloha k polévce. Největší úspěch měly, když jsem je jednou přinesl na rodinnou grilovačku – ještě teplé zmizely z tácu během pár minut.