Článek
Malér jménem párky v těstíčku
Byl jsem na oslavě u kamarádky. Spousta lidí, děti běhaly kolem, na stole hromady jídla – klasika. V jedné ruce kelímek s pitím, v druhé talířek s domácími párky v těstíčku. A pak to přišlo – jeden kousek mi spadl na zem. Ani jsem nezaváhal, hned jsem ho zvedl, ofoukl a s úsměvem dodal: „Pět vteřin, pohoda.“ Snědl jsem ho. A ještě jsem si přihodil další.
O čtyři hodiny později jsem už v koupelně vedl vnitřní válku se střevy a svým sebevědomím. A při další oslavě už budu za divného s antibakteriálním ubrouskem. Ale zdravého.
Pět vteřin nestačí ani bakterii na mrknutí
Tohle „pravidlo pěti vteřin“ si všichni říkáme spíš pro klid duše než na základě nějaké logiky. Jenže jak se ukazuje – ono je to ve skutečnosti úplná hloupost. A pořádně nebezpečná.
Vědci, kteří se tímhle mýtem opravdu zabývali, zjistili, že bakterie nepotřebují ani sekundu. Záleží na tom, co jíte, na jakém povrchu to skončí a jak moc je jídlo vlhké. Čím víc šťávy, tím rychlejší přenos bakterií. Takže třeba kousek melounu na podlaze kuchyně? Raději rovnou do koše.
Jeden z mikrobiologů v Americe dokonce natočil populární video, kde testoval různé potraviny na podlaze – a ve všech případech našel bakterie už po první sekundě. Některé z nich byste na talíři fakt mít nechtěli.
A pozor – nezáleží jen na špíně, co vidíte. I podlaha, která vypadá jako z reklamy na dezinfekci, může být plná mikrobů, které lidské oko prostě nezaznamená.
Stojí vám to za to?
Chápu, že když vám spadne oblíbená sušenka, bolí to. Ale věřte mi – deset minut lítosti je nic oproti dvěma dnům v bolestech. Jasně, možná se vám jednou nic nestane. Ale příště už můžete dopadnout jako já na té oslavě.
Zvyk je železná košile. Ale tenhle si klidně rozepněte – a když vám jídlo spadne na zem, nechte ho tam. Anebo si rovnou připravte rezervní porci.
Zdroje:
- foodandwine - 5 second rule Is it real or a myth?
- rutgers - Rutgers researchers debunk 'five second rule'
- nypost - Scientist reveals bacteria don’t wait 5 seconds