Článek
Jarní kuře s nádivkou jako od babičky: křehké, voňavé a plné jarních chutí
Jaro je u nás doma obdobím, kdy se kuchyně znovu nadechne svěžími vůněmi. A právě v ten okamžik přichází na řadu jedno z mých nejoblíbenějších jídel – pečené kuře s domácí nádivkou. Je to jídlo, které mi připomíná dětství u babičky, kdy se z trouby linula vůně majoránky, česneku a čerstvého chleba. A pokaždé, když ho připravuji, mám pocit, že se celý svět na chvíli zpomalí.
Co budete potřebovat:
Na kuře:
- 1 celé kuře (ideálně domácí nebo bio)
- sůl, pepř
- trochu másla a oleje na potření
Na nádivku:
- 4 rohlíky nebo krajíce staršího bílého pečiva
- 250 ml mléka
- 3 vejce
- hrst čerstvé petrželky a pažitky
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g uzeného masa (nebo slaniny)
- sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
- lžička majoránky
- trocha másla
Postup:
- Příprava pečiva:
Starší rohlíky nakrájím na kostičky a zaleji je mlékem. Nechám je nasáknout, ale ne rozmočit. Mezitím si nakrájím cibuli nadrobno, osmahnu ji na másle a přidám i kostičky uzeného masa. - Bylinky a dochucení:
Přidám nasekané čerstvé bylinky – v tomhle ročním období dávám hlavně petrželku a pažitku ze zahrádky, ale klidně i mladé kopřivy, pokud je mám. Přidám prolisovaný česnek, majoránku, osolím, opepřím, přidám špetku muškátového oříšku. - Vajíčka a promíchání:
K pečivu přidám žloutky a veškeré připravené suroviny. Nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků. Nádivka by měla být nadýchaná, ale držet pohromadě. - Kuře:
Kuře očistím, osolím, opepřím a naplním nádivkou. Co zbyde, dám zvlášť do malé zapékací misky. Kuře potřu máslem a trochou oleje, podliji vodou nebo vývarem a dám péct do trouby na 180 °C asi na 1,5 hodiny, podle velikosti.
Výsledkem je šťavnaté, zlatavé kuře s křupavou kůrkou a voňavá nádivka, která mizí z pekáče rychleji, než se nadějete. Ať už ho podáte s bramborovým salátem, vařenými bramborami nebo jen s čerstvým jarním salátem, úspěch máte zaručený.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost