Hlavní obsah
Jídlo a pití

Voňavé jarní kuře s nádivkou: Všichni se budou olizovat až za ušima

Foto: freepik

Kuře s nádivkou

Voňavé kuře s nadýchanou nádivkou a čerstvými bylinkami je symbolem jara, který provoní celou kuchyň. Připravte si tenhle osvědčený recept, který miluje celá rodina.

Článek

Jarní kuře s nádivkou jako od babičky: křehké, voňavé a plné jarních chutí

Jaro je u nás doma obdobím, kdy se kuchyně znovu nadechne svěžími vůněmi. A právě v ten okamžik přichází na řadu jedno z mých nejoblíbenějších jídel – pečené kuře s domácí nádivkou. Je to jídlo, které mi připomíná dětství u babičky, kdy se z trouby linula vůně majoránky, česneku a čerstvého chleba. A pokaždé, když ho připravuji, mám pocit, že se celý svět na chvíli zpomalí.

Co budete potřebovat:

Na kuře:

  • 1 celé kuře (ideálně domácí nebo bio)
  • sůl, pepř
  • trochu másla a oleje na potření

Na nádivku:

  • 4 rohlíky nebo krajíce staršího bílého pečiva
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • hrst čerstvé petrželky a pažitky
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 150 g uzeného masa (nebo slaniny)
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
  • lžička majoránky
  • trocha másla

Postup:

  1. Příprava pečiva:
    Starší rohlíky nakrájím na kostičky a zaleji je mlékem. Nechám je nasáknout, ale ne rozmočit. Mezitím si nakrájím cibuli nadrobno, osmahnu ji na másle a přidám i kostičky uzeného masa.
  2. Bylinky a dochucení:
    Přidám nasekané čerstvé bylinky – v tomhle ročním období dávám hlavně petrželku a pažitku ze zahrádky, ale klidně i mladé kopřivy, pokud je mám. Přidám prolisovaný česnek, majoránku, osolím, opepřím, přidám špetku muškátového oříšku.
  3. Vajíčka a promíchání:
    K pečivu přidám žloutky a veškeré připravené suroviny. Nakonec opatrně vmíchám sníh z bílků. Nádivka by měla být nadýchaná, ale držet pohromadě.
  4. Kuře:
    Kuře očistím, osolím, opepřím a naplním nádivkou. Co zbyde, dám zvlášť do malé zapékací misky. Kuře potřu máslem a trochou oleje, podliji vodou nebo vývarem a dám péct do trouby na 180 °C asi na 1,5 hodiny, podle velikosti.

Výsledkem je šťavnaté, zlatavé kuře s křupavou kůrkou a voňavá nádivka, která mizí z pekáče rychleji, než se nadějete. Ať už ho podáte s bramborovým salátem, vařenými bramborami nebo jen s čerstvým jarním salátem, úspěch máte zaručený.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz