Článek
Veselé velikonoční perníčky z mojí trouby – voňavá tradice, kterou si oblíbíte
Každé Velikonoce u nás doma voní po medu, skořici a perníkovém koření. Za ty roky jsem zkusila různé recepty, ale tenhle jednoduchý, přitom chuťově výborný, se u nás osvědčil nejvíc. Těsto je vláčné, krásně se s ním pracuje a výsledné perníčky jsou hned měkké – žádné čekání týden ve špajzu. A pokud máte doma děti, tak s vykrajovátky a zdobením se určitě skvěle zabaví.
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžičky perníkového koření
- 1 lžička jedlé sody
- 150 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce medu
Na polevu:
- 1 bílek
- cca 150 g moučkového cukru
- pár kapek citronové šťávy
Jak perníčky dělám já:
- V míse smíchám mouku, perníkové koření, sodu a cukr. Přidám vejce, změklé máslo a med – nejradši používám domácí květový, krásně voní. Všechno zpracovávám rukama, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
- Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočinout. Někdy si ho připravím večer a nechám přes noc – čím víc odpočaté, tím líp se s ním pracuje.
- Troubu předehřeju na 170 °C. Těsto rozválím na lehce pomoučněném válu na sílu asi 3–4 mm a vykrajuji různé velikonoční motivy – zajíčky, vajíčka, kuřátka.
- Peču na plechu s pečicím papírem zhruba 8–10 minut. Jakmile začnou zlátnout, hned je vytahuji. Jsou rychlé, takže doporučuju troubu hlídat.
- Nechám je vychladnout a mezitím si připravím polevu – bílek vyšlehám s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do hladké, husté hmoty. Pak už jen vezmu cukrářský sáček nebo malý kornout z pečicího papíru a zdobím.
Moje tipy na závěr:
- Pokud perníčky chcete mít měkké hned, nenechte je v troubě přesušit – jakmile okraje zpevní, ven s nimi.
- Můžete přidat i trošku kakaa pro tmavší barvu.
- A kdo chce přírodní barvy na zdobení, doporučuji třeba sušenou řepu nebo kurkumu rozmíchanou v polevě.
Velikonoční perníčky jsou u nás součástí každoročního pečení stejně jako mazanec. A i když to není žádná věda, právě tyhle malé voňavé tvary dělají svátky ještě krásnější. Tak ať se vám povedou a dělají radost všem, kdo je ochutnají!