Hlavní obsah
Jídlo a pití

Voňavé Velikonoce bez stresu: Perníčky, co chutnají dětem i dospělým

Foto: Freepik

Velikonoční perníčky

Voňavé, měkké hned po upečení a radost pro celou rodinu – tyhle velikonoční perníčky zvládne každý a děti je budou milovat. Vykouzlete si doma jaro sladkou vůní medu a koření!

Článek

Veselé velikonoční perníčky z mojí trouby – voňavá tradice, kterou si oblíbíte

Každé Velikonoce u nás doma voní po medu, skořici a perníkovém koření. Za ty roky jsem zkusila různé recepty, ale tenhle jednoduchý, přitom chuťově výborný, se u nás osvědčil nejvíc. Těsto je vláčné, krásně se s ním pracuje a výsledné perníčky jsou hned měkké – žádné čekání týden ve špajzu. A pokud máte doma děti, tak s vykrajovátky a zdobením se určitě skvěle zabaví.

Co budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce medu

Na polevu:

  • 1 bílek
  • cca 150 g moučkového cukru
  • pár kapek citronové šťávy

Jak perníčky dělám já:

  1. V míse smíchám mouku, perníkové koření, sodu a cukr. Přidám vejce, změklé máslo a med – nejradši používám domácí květový, krásně voní. Všechno zpracovávám rukama, dokud nevznikne hladké, nelepivé těsto.
  2. Hotové těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám v lednici aspoň hodinu odpočinout. Někdy si ho připravím večer a nechám přes noc – čím víc odpočaté, tím líp se s ním pracuje.
  3. Troubu předehřeju na 170 °C. Těsto rozválím na lehce pomoučněném válu na sílu asi 3–4 mm a vykrajuji různé velikonoční motivy – zajíčky, vajíčka, kuřátka.
  4. Peču na plechu s pečicím papírem zhruba 8–10 minut. Jakmile začnou zlátnout, hned je vytahuji. Jsou rychlé, takže doporučuju troubu hlídat.
  5. Nechám je vychladnout a mezitím si připravím polevu – bílek vyšlehám s moučkovým cukrem a citronovou šťávou do hladké, husté hmoty. Pak už jen vezmu cukrářský sáček nebo malý kornout z pečicího papíru a zdobím.

Moje tipy na závěr:

  • Pokud perníčky chcete mít měkké hned, nenechte je v troubě přesušit – jakmile okraje zpevní, ven s nimi.
  • Můžete přidat i trošku kakaa pro tmavší barvu.
  • A kdo chce přírodní barvy na zdobení, doporučuji třeba sušenou řepu nebo kurkumu rozmíchanou v polevě.

Velikonoční perníčky jsou u nás součástí každoročního pečení stejně jako mazanec. A i když to není žádná věda, právě tyhle malé voňavé tvary dělají svátky ještě krásnější. Tak ať se vám povedou a dělají radost všem, kdo je ochutnají!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz