Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zapečené brambory s masem jako od babičky: Jednoduché, ale famózní!

Foto: timolina , Freepik

Zapečené brambory, voňavé maso, smetana a sýr – jednoduché suroviny, které dohromady tvoří neodolatelnou večeři jako od babičky. Přesně ten recept, co voní domovem a mizí z talíře rychlostí blesku.

Článek

Zapečené brambory s vepřovým masem a zeleninou na smetaně

Ingredience (na 4 porce):

  • 800 g brambor (ideálně typu B nebo C)
  • 500 g vepřové kýty nebo krkovice
  • 2 větší mrkve
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
  • 100 g strouhaného sýra (eidam, gouda)
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, pepř podle chuti
  • máslo na vymazání formy
  • trocha čerstvé petrželky na ozdobu

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C. Zapékací misku vymaž máslem.
  2. Brambory oloupej a nakrájej na tenké plátky (cca 3–5 mm). Mrkev nakrájej také na kolečka.
  3. Maso očisti a nakrájej na tenké nudličky nebo menší kostky. Cibuli nakrájej na půlkolečka, česnek prolisuj.
  4. Na pánvi krátce orestuj maso s cibulí, přidej česnek, osol, opepři, přidej majoránku a stáhni z ohně. Nemusí být úplně hotové, dopeče se v troubě.
  5. Do formy vrstvi brambory, mrkev, maso, cibuli – a opakuj. Každou vrstvu lehce osol a opepři. Horní vrstvu tvoří brambory.
  6. Zalij smetanou, přikryj alobalem a dej péct na 45 minut.
  7. Po této době sundej alobal, posyp strouhaným sýrem a dej ještě zapéct cca 15–20 minut dozlatova.
  8. Před podáváním nech chvíli zchladnout a posyp čerstvou petrželkou.

TIP:

Podávej s kyselou okurkou nebo zeleninovým salátem.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz