Článek
Italská cuketová polévka s parmazánem a bylinkami: letní hit na talíři
V létě cukety rostou skoro samy a člověk se brzy ptá, co s nimi. Já mám jedno osvědčené eso v rukávu – jednoduchou, ale přesto neskutečně chutnou cuketovou polévku s italským šmrncem. Je krémová, jemná, a když ji doplníte o hoblinky parmazánu a čerstvou bazalku, dostane úplně jiný rozměr. Ideální lehký oběd nebo večeře, která voní po Toskánsku.
Ingredience:
- 2 větší cukety (klidně i se slupkou, pokud jsou mladé)
- 1 větší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 750 ml zeleninového vývaru
- hrst čerstvé bazalky (případně i trochu tymiánu nebo oregana)
- 2 lžíce strouhaného parmazánu + něco navrch
- sůl, pepř
- volitelně: bílý jogurt nebo smetana na zjemnění
Postup:
- Základ chuti začíná na pánvi – na olivovém oleji osmahněte cibuli dozlatova, přidejte česnek a nechte krátce rozvonět.
- Cukety nakrájejte na kostky a hoďte je k cibulce. Restujte pár minut, dokud nezměknou.
- Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte 10–15 minut, dokud cukety nejsou úplně měkké.
- Přidejte bylinky – bazalku natrhejte a vmíchejte do horké polévky. Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat i trochu tymiánu nebo oregana.
- Rozmixujte polévku dohladka. Ochutnejte, osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný parmazán. Pokud chcete polévku ještě jemnější, přidejte lžíci bílého jogurtu nebo smetany.
- Servírujte s hoblinkami parmazánu, lístky bazalky a třeba i opečenou bagetkou nebo krutony.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost