Hlavní obsah
Jídlo a pití

Zatím nejlepší recept na francouzské brambory: Za 35 minut pečení v troubě můžeme servírovat

Foto: chandlervid85 , Freepik

Francouzské brambory

Jednoduchý, ale dokonalý recept na francouzské brambory, jak je dělávala moje babička – s láskou, chutí a vždycky s křupavou kůrkou.

Článek

Recept z vlastní zkušenosti:

Francouzské brambory jsou pro mě jídlo dětství. Každý pátek jsme jezdili k babičce a už ve dveřích nás vítala vůně dozlatova zapečených brambor. Recept jsem si sice časem mírně přizpůsobil, ale základ zůstal – jednoduchý, poctivý a hlavně neodolatelný.

Ingredience:

  • 1 kg brambor
  • 6 vajec (4 natvrdo + 2 syrová na zalití)
  • 300 g měkkého uzeného masa nebo šunky
  • 200 ml smetany (ideálně 30 %)
  • 1 cibule
  • sůl, pepř, máslo na vymazání

Postup:

  1. Brambory si vařím ve slupce den předem. Druhý den je oloupu a nakrájím na plátky.
  2. Vejce natvrdo taky vařím předem, oloupu a nakrájím na kolečka.
  3. Na pánvi orestuju cibulku dozlatova a přidám na kostičky nakrájené uzené maso – tahle kombinace dělá celé jídlo.
  4. Máslem vymažu pekáč a začnu vrstvit – brambory, vejce, maso s cibulkou. Opakuju, dokud mám suroviny.
  5. Nakonec si rozmíchám smetanu se dvěma syrovými vejci, osolím, opepřím a zaliju celý obsah pekáče.
  6. Peču v troubě na 180 °C asi 30–40 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrčička.

Tip: Když chci opravdu božskou verzi, posypu vršek trochou strouhaného sýra pár minut před dopečením.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz