Hlavní obsah

Zavař si slunce do sklenice! Recept na broskvovou marmeládu krok za krokem

Foto: stockking , Freepik

Broskve jsou na vrcholu sezóny – využij jejich sladkou chuť naplno! Domácí broskvová marmeláda je jednoduchá, voňavá a zralá k mazání na čerstvý chléb nebo k plnění buchet.

Článek

Domácí broskvová marmeláda, která voní létem

Ingredience:

  • 1,5 kg zralých broskví (váha bez pecek)
  • 500 g želírovacího cukru (2:1)
  • šťáva z 1 citronu
  • volitelně: lžička vanilkového extraktu nebo pár lístků tymiánu pro zajímavější chuť

Postup:

  1. Příprava broskví: Broskve omyj, spař na pár vteřin vroucí vodou a pak zchlaď ve studené – slupka půjde krásně dolů. Vypeckuj je a nakrájej na menší kousky.
  2. Vaření: Do velkého hrnce vlož broskve, přidej citronovou šťávu a želírovací cukr. Začni pomalu zahřívat a míchej, dokud se cukr nerozpustí.
  3. Mixování: Pokud chceš hladší marmeládu, krátce směs rozmixuj tyčovým mixérem. Pro rustikálnější verzi nech pár kousků broskví vcelku.
  4. Zavařování: Marmeládu přiveď k varu a nech probublávat asi 5 minut (nebo podle návodu na cukru). Udělej zkoušku tuhosti na studeném talířku – pokud drží tvar, je hotovo.
  5. Plnění sklenic: Ještě horkou marmeládu nalij do sterilizovaných sklenic, otoč je víčkem dolů a nech 5 minut stát. Pak vrať zpět a nech zcela vychladnout.

Tip z vlastní kuchyně:

Do jedné skleničky občas přihodím pár lístků tymiánu nebo lžičku rumu – pro dospělé verze k sýru nebo do marinád. Věř mi, funguje to skvěle!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz