Článek
Domácí broskvová marmeláda, která voní létem
Ingredience:
- 1,5 kg zralých broskví (váha bez pecek)
- 500 g želírovacího cukru (2:1)
- šťáva z 1 citronu
- volitelně: lžička vanilkového extraktu nebo pár lístků tymiánu pro zajímavější chuť
Postup:
- Příprava broskví: Broskve omyj, spař na pár vteřin vroucí vodou a pak zchlaď ve studené – slupka půjde krásně dolů. Vypeckuj je a nakrájej na menší kousky.
- Vaření: Do velkého hrnce vlož broskve, přidej citronovou šťávu a želírovací cukr. Začni pomalu zahřívat a míchej, dokud se cukr nerozpustí.
- Mixování: Pokud chceš hladší marmeládu, krátce směs rozmixuj tyčovým mixérem. Pro rustikálnější verzi nech pár kousků broskví vcelku.
- Zavařování: Marmeládu přiveď k varu a nech probublávat asi 5 minut (nebo podle návodu na cukru). Udělej zkoušku tuhosti na studeném talířku – pokud drží tvar, je hotovo.
- Plnění sklenic: Ještě horkou marmeládu nalij do sterilizovaných sklenic, otoč je víčkem dolů a nech 5 minut stát. Pak vrať zpět a nech zcela vychladnout.
Tip z vlastní kuchyně:
Do jedné skleničky občas přihodím pár lístků tymiánu nebo lžičku rumu – pro dospělé verze k sýru nebo do marinád. Věř mi, funguje to skvěle!