Článek
Trnkový sirup – recept krok za krokem
Ingredience:
- 2 kg zralých trnek
- 1 l vody
- 1,5 kg cukru krupice
- šťáva z 1 citronu (nebo 1 lžička kyseliny citronové)
Postup:
- Trnky očisti a spař
Trnky důkladně opláchni, zbav stopky a přelij je vařící vodou (cca na 5 minut). Pomůže to změkčit slupku a uvolnit chuť. - Vaření
Trnky vlož do hrnce, přilij 1 litr vody a pomalu vař cca 20–30 minut, dokud plody nezměknou a nezačnou praskat. Občas promíchej. - Vyluhování a scezení
Směs nech trochu vychladnout a přeceď přes plátýnko nebo jemné sítko. Šťávu dobře vymačkej – čím víc, tím intenzivnější chuť. - Dochucení a zahuštění
Do scezené šťávy přidej cukr a citronovou šťávu. Promíchej a pomalu přiveď k varu. Vař asi 10 minut – sirup lehce zhoustne. - Plnění do lahví
Horký sirup ihned nalij do čistých, vyvařených lahví. Uzavři a otoč dnem vzhůru na 5 minut (zavaření víček).
Tip:
Pokud chceš výraznější chuť, můžeš do sirupu přidat i kousek skořice nebo hřebíček už při vaření trnek.
Použití:
- Na ředění s vodou jako domácí limonáda
- Do horkého čaje místo medu
- Na palačinky, lívance nebo do jogurtu
- Jako základ do domácího trnkového grogu
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost