Hlavní obsah

Zázrak z lesa: Sirup z trnek chutná jako luxus a zvládne ho každý doma

Foto: Adam Podroužek

Z obyčejných trnek vytvoříte sirup, který překvapí chutí i barvou. Hodí se do limonád, čajů i na palačinky a jeho příprava je překvapivě snadná. Stačí pár ingrediencí a hodina času.

Článek

Trnkový sirup – recept krok za krokem

Ingredience:

  • 2 kg zralých trnek
  • 1 l vody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • šťáva z 1 citronu (nebo 1 lžička kyseliny citronové)

Postup:

  1. Trnky očisti a spař
    Trnky důkladně opláchni, zbav stopky a přelij je vařící vodou (cca na 5 minut). Pomůže to změkčit slupku a uvolnit chuť.
  2. Vaření
    Trnky vlož do hrnce, přilij 1 litr vody a pomalu vař cca 20–30 minut, dokud plody nezměknou a nezačnou praskat. Občas promíchej.
  3. Vyluhování a scezení
    Směs nech trochu vychladnout a přeceď přes plátýnko nebo jemné sítko. Šťávu dobře vymačkej – čím víc, tím intenzivnější chuť.
  4. Dochucení a zahuštění
    Do scezené šťávy přidej cukr a citronovou šťávu. Promíchej a pomalu přiveď k varu. Vař asi 10 minut – sirup lehce zhoustne.
  5. Plnění do lahví
    Horký sirup ihned nalij do čistých, vyvařených lahví. Uzavři a otoč dnem vzhůru na 5 minut (zavaření víček).

Tip:

Pokud chceš výraznější chuť, můžeš do sirupu přidat i kousek skořice nebo hřebíček už při vaření trnek.

Použití:

  • Na ředění s vodou jako domácí limonáda
  • Do horkého čaje místo medu
  • Na palačinky, lívance nebo do jogurtu
  • Jako základ do domácího trnkového grogu

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Trnka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz