Hlavní obsah

Zdravý a výjimečný: salát s kozím sýrem, který si zaslouží potlesk

Foto: azerbaijan_stockers , Freepik

Červená řepa

Barevný salát plný chutí: sladká řepa, karamelizovaná mrkev a lahodně krémový kozí sýr. Hotová lahůdka!

Článek

Recept z vlastní kuchyně:

Miluju kombinaci sladké pečené zeleniny a jemně pikantního kozího sýra. Tenhle salát vznikl úplně spontánně – potřeboval jsem zpracovat čerstvou řepu a pár mrkví z trhu. Přidal jsem kozí sýr, lehký medovo-hořčičný dresink a bylo hotovo. Výsledkem je sytý a osvěžující salát, který funguje jako lehký oběd i jako příloha ke grilovanému masu. A chutná skvěle i studený!

Ingredience (2 porce):

  • 2 menší červené řepy
  • 2 mrkve
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • pár vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
  • rukola nebo polníček (volitelné)

Na zálivku:

  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného nebo vinného octa

Postup:

  1. Řepu a mrkev oloupu a nakrájím na menší klínky. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a peču v troubě na 190 °C asi 25–30 minut doměkka a dozlatova.
  2. Mezitím si připravím zálivku: prošlehám hořčici s medem, přidám olej, ocet a dochutím solí a pepřem.
  3. Na talíř naaranžuju pečenou zeleninu, přidám kousky kozího sýra a případně trochu salátu.
  4. Posypu ořechy nebo semínky a přeliju zálivkou. Podávám vlažné nebo studené.

Tip navíc:

Salát krásně doplní i pečený batát nebo kousek avokáda. A pokud nemáš kozí sýr rád, vyměň ho za fetu nebo balkán.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz