Článek
Recept z vlastní kuchyně:
Miluju kombinaci sladké pečené zeleniny a jemně pikantního kozího sýra. Tenhle salát vznikl úplně spontánně – potřeboval jsem zpracovat čerstvou řepu a pár mrkví z trhu. Přidal jsem kozí sýr, lehký medovo-hořčičný dresink a bylo hotovo. Výsledkem je sytý a osvěžující salát, který funguje jako lehký oběd i jako příloha ke grilovanému masu. A chutná skvěle i studený!
Ingredience (2 porce):
- 2 menší červené řepy
- 2 mrkve
- olivový olej
- sůl, pepř
- 100 g čerstvého kozího sýra
- pár vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
- rukola nebo polníček (volitelné)
Na zálivku:
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného nebo vinného octa
Postup:
- Řepu a mrkev oloupu a nakrájím na menší klínky. Pokapu olivovým olejem, osolím, opepřím a peču v troubě na 190 °C asi 25–30 minut doměkka a dozlatova.
- Mezitím si připravím zálivku: prošlehám hořčici s medem, přidám olej, ocet a dochutím solí a pepřem.
- Na talíř naaranžuju pečenou zeleninu, přidám kousky kozího sýra a případně trochu salátu.
- Posypu ořechy nebo semínky a přeliju zálivkou. Podávám vlažné nebo studené.
Tip navíc:
Salát krásně doplní i pečený batát nebo kousek avokáda. A pokud nemáš kozí sýr rád, vyměň ho za fetu nebo balkán.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost