Hlavní obsah

Zdravý, rychlý a božsky dobrý: tuňák s teplým salátem tě zachrání i v týdnu

Foto: jcstudio , Freepik

Steak z tunáka

Šťavnatý tuňákový steak na křupavých fazolkách s rajčátky, kapary a bylinkovým pestem. Lehký, ale plný chuti – ideální letní oběd hotový do půl hodiny!

Článek

Tuňákový steak s teplým zeleným salátem a bylinkovým pestem

🕒 Doba přípravy: 25 minut

Ingredience:

Na tuňákový steak:

  • 2 silnější plátky čerstvého tuňáka (cca 180–200 g každý)
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej na opékání

Na zeleninový salát:

  • 150 g zelených fazolek
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
  • šťáva z ½ citronu
  • 1–2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř dle chuti

Na bylinkové pesto:

  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst rukoly
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ¼ citronu
  • špetka soli

Postup:

  1. Zeleninu připravíme jako první:
    Fazolky zblanšírujeme – vložíme na 3–4 minuty do vroucí osolené vody, pak rychle přendáme do ledové vody, aby si zachovaly barvu i křupavost.
  2. Mezitím připravíme pesto:
    V mixéru rozmixujeme petrželku, rukolu, česnek, parmazán, citronovou šťávu a olivový olej. Dochutíme solí. Nemixujeme úplně do hladka, trochu struktury není na škodu.
  3. Zeleninový salát:
    Na pánvi lehce orestujeme česnek na olivovém oleji, přidáme kapary, rozpůlená cherry rajčátka a fazolky. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme prohřát, ale ne rozvařit.
  4. Tuňákový steak:
    Maso osušíme, osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi s trochou oleje ho opékáme cca 1–1,5 minuty z každé strany – střed zůstane syrovější, což je ideální pro kvalitního tuňáka.
  5. Servírování:
    Na talíř rozprostřeme teplý zeleninový salát, na něj položíme tuňákový steak (můžeme nakrájet na plátky) a navrch dáme lžíci čerstvého pesta.

Tipy:

  • Pokud nemáte čerstvého tuňáka, recept funguje i s kvalitními mraženými filety – jen je nechte zcela rozmrznout.
  • Pro ještě větší svěžest můžete do salátu přidat i trochu čerstvé máty.

Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz