Článek
Tuňákový steak s teplým zeleným salátem a bylinkovým pestem
🕒 Doba přípravy: 25 minut
Ingredience:
Na tuňákový steak:
- 2 silnější plátky čerstvého tuňáka (cca 180–200 g každý)
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej na opékání
Na zeleninový salát:
- 150 g zelených fazolek
- 100 g cherry rajčátek
- 1 lžíce kaparů
- 1 stroužek česneku (jemně nasekaný)
- šťáva z ½ citronu
- 1–2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř dle chuti
Na bylinkové pesto:
- hrst hladkolisté petrželky
- hrst rukoly
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 2–3 lžíce olivového oleje
- šťáva z ¼ citronu
- špetka soli
Postup:
- Zeleninu připravíme jako první:
Fazolky zblanšírujeme – vložíme na 3–4 minuty do vroucí osolené vody, pak rychle přendáme do ledové vody, aby si zachovaly barvu i křupavost. - Mezitím připravíme pesto:
V mixéru rozmixujeme petrželku, rukolu, česnek, parmazán, citronovou šťávu a olivový olej. Dochutíme solí. Nemixujeme úplně do hladka, trochu struktury není na škodu. - Zeleninový salát:
Na pánvi lehce orestujeme česnek na olivovém oleji, přidáme kapary, rozpůlená cherry rajčátka a fazolky. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme. Necháme prohřát, ale ne rozvařit. - Tuňákový steak:
Maso osušíme, osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi s trochou oleje ho opékáme cca 1–1,5 minuty z každé strany – střed zůstane syrovější, což je ideální pro kvalitního tuňáka. - Servírování:
Na talíř rozprostřeme teplý zeleninový salát, na něj položíme tuňákový steak (můžeme nakrájet na plátky) a navrch dáme lžíci čerstvého pesta.
Tipy:
- Pokud nemáte čerstvého tuňáka, recept funguje i s kvalitními mraženými filety – jen je nechte zcela rozmrznout.
- Pro ještě větší svěžest můžete do salátu přidat i trochu čerstvé máty.
Zdroj: Adam Podroužek / Vlastní zkušenost