Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měli by Piráti odejít z vlády?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adam Tichý

Česká pirátská strana – poslanci 11. dubna 2022 – zleva Ivan Bartoš, Klára Kocmanová, Jakub Michálek, Olga Richterová

Odchodem Pirátů z vlády by se ve sněmovně utvořila demokratická opozice a zároveň možná volba pro voliče nespokojené s Fialovou vládou.

Článek

Už večer 9. října 2021 po sečtení všech hlasů se předseda Pirátské strany, Ivan Bartoš, musel sám sebe ptát, jestli po volebním propadáku má jeho strana vstoupit do vlády, či radši zůstat v opozici. Ostatně se čtyřmi poslanci toho moc nenaděláte a vláda by měla pohodlnou většinu i bez vás. Navíc s ostatními stranami nejste ve všem programově sehraní, tak proč se obtěžovat a dělat vládě páté kolo u vozu? Tyto myšlenky se bezpochyby objevovaly na mysli všem pirátským členům, ale sliby se zkrátka mají plnit a obzvlášť ty předvolební. A tak Piráti v rámci jejich předvolební koalice PirSTAN vstoupili do vlády a jsou v ní dodnes. Otázka možného odchodu nejslabší vládní strany se ale stále vrací a objevuje se v éteru i dnes. V době, kdy Fialova vláda připravuje dva velké projekty – konsolidační balíček a důchodovou reformu.

Proč by tedy Piráti zrovna v této době měli sáhnout k tak radikálnímu kroku? Zaprvé jde několik údajných návrhů vlády naprosto proti stanovám jejich strany a proti tomu, co Piráti ve společnosti zastávají. Myslím si, že například údajný návrh na změny v systému DPH a současně nápad snížit daň z hazardu musel voliče pirátské strany zvednout ze židle.

Dalším důvodem jsou průzkumy. V těch se Piráti začínají oklepávat z voleb v roce 2021 a získávají zpátky svá procenta. Jak už to u Pirátů bývá, jsou to ale převážně protestní hlasy. Stejně jako v březnu 2021, kdy PirSTANu vylétly preference až na 30 %, tak i dnes začínají být voliči nespokojení s vládou a hledají si alternativu, která se jim ještě neomrzela. Odchodem z vlády by Piráti voličům vyslali jasný vzkaz, že právě oni jsou ta správná volba.

Následující důvod s tím předchozím úzce souvisí. Podívejte se na opozici v parlamentu. Volič, který není spokojený s kroky Fialovy vlády, v ní má pouze dvě možnosti na výběr. Buď populistické ANO, jehož hlavní tváří je ještě stále Andrej Babiš (a to i přesto, jak moc se snaží schovávat v pražském metru) anebo extrémistické SPD. Demokratický volič tedy v parlamentní opozici nemá moc na výběr. Kdyby ale strana Ivana Bartoše opustila vládu a přešla na druhou stranu barikády, ve sněmovně by vznikla konstruktivní opozice, která by byla volitelná pro voliče, již nechtějí volit extremistická nebo populistická hnutí.

Argumentů pro to, proč ve vládě zůstat, je určitě mnoho. Piráti se ostatně nemají ve vládě tak špatně. Mít čtyři poslance a tři ministry zároveň je nadmíru dobrý výsledek povolebních jednání. Ještě navíc, když je jedním z těchto tří ministrů ministr zahraničí Jan Lipavský, který svojí funkci zvládá výborně. Přesto si myslím, že pokud byl od začátku Fialovy vlády nějaký moment, kdy se Piráti měli ozvat, je to právě teď. Ve společnosti se zvedá velká vlna nespokojenosti s kroky pětikoaliční vlády a pokud v opozici nebudou mít nespokojení voliči na výběr žádnou čistě demokratickou stranu, hrozí, že k příštím volbám nepůjdou vůbec, nebo přeběhnou k populistickým hnutím, která sedí v opozici teď.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám