Hlavní obsah
Aktuální dění

„A to vám nestačí?“ odbyl novináře zmatený a arogantní Jiří Bartoška

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Adéla Hofmanová

V pátek odstartuje další ročník karlovarského filmového festivalu. S každým přibývajícím rokem, kdy mu šéfuje Jiří Bartoška, se však více než svátkem filmu stává přehlídkou rutiny a především byznysu.

Článek

Žádný jiný kulturní festival u nás netrpí takovým stereotypem, jako ten karlovarský. Jednotlivé ročníky se liší jen seznamem vymodlených hostů a je velké štěstí, když se podaří na zahajovací či závěrečný ceremoniál přilákat alespoň jednu velkou zahraniční filmovou superstar.

Stále to samé

Jinak se lze stoprocentně spolehnout, že úvodní show v hotelu Thermal opět obstarají bratři Cabanové, jimž naštěstí nechybí nové nápady, moderovat ji bude více či méně zdařile Marek Eben a nakonec pronese prezident MFF Jiří Bartoška obvyklou zahajovací frázi. Vzhledem k jeho vážnému zdravotnímu stavu je v poslední době nejvíc napínavé, zda svůj formální úkol zvládne i tentokrát.

Za třicet let, co plní funkci prezidenta MFF, si tak dokonale omotal kolem prstu média, včetně veřejnoprávních, i politiky, kteří mu poskytují ze zadlužené státní pokladny štědré dotace, že si ho až na výjimky nikdo nedovolí zkritizovat. Novináři, kteří tak učiní, se nemohou na rozdíl od servilních kolegů těšit jeho přízni, ba naopak. Stačí položit otázku na tělo a je zle.

Nemalou míru své arogance vůči nim předvedl i na nedávné tiskové konferenci, věnované letošnímu MFF, kterou živě coby mediální partner přenášela Česká televize. Mimochodem, po celou dlouhou dobu se odehrávala před velkou reklamní plochou, ukazující loga desítek sponzorů a partnerů a tradičně mezi nimi dominovala i firma vyrábějící cigarety. Není jediná, která coby sponzor budí kontroverze.

Mnohaleté úsilí?

Jako vždy prezentovali hlavní aktéři této tiskovky další ročník MFF jako přehlídku úspěchů. Výkonný ředitel MFF Kryštof Mucha například oznámil, že „po mnohaletém úsilí se letos podařilo otevřít výstavu fotografa Tona Stana, která je vázána na celou dobu spolupráce Stana a pana Bartošky.“ Podle něj se jedná o naplnění toho, že karlovarský festival bude ve městě trvale přítomen i během roku, jako by snad jinak nebyl. Většina domácích i zahraničních turistů, které MFF přiláká, si totiž raději prohlédne dějiště festivalu, ať už jde o hotel Thermal či Pupp nebo historickou budovu karlovarského divadla, než výstavu pro většinu z nich neznámého fotografa.

Milá povinnost

Naštěstí Muchu záhy vystřídal programový ředitel Karel Och, který představil filmaře, kteří letos ve Varech uvedou svá díla. Slavnější jména letošního MFF poté odtajnil Jiří Bartoška: „Je mou milou povinností ohlásit hosty karlovarského festivalu, kteří přeberou Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary.“ Prozradil, že na slavnostním zahájení to bude herec a režisér Viggo Mortensen, který zároveň uvede zahajovací snímek Až na konec světa. Dalším držitelem Ceny prezidenta bude režisér Steven Soderbergh, převezme ji rovněž herec a režisér Daniel Brühl a na slavnostním zakončení se jí pak dočká britský herec Clive Owen.

To vám nestačí?

Když se známá filmová publicistka Mirka Spáčilová pozastavila nad tím, že všichni zmínění hosté dostanou Cenu prezidenta MFF, avšak nezaznělo jméno toho, kdo získá každoročně udělovaný Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii, zmatený Bartoška zareagoval: „Já abych pravdu řekl Mirko, tak nevím, na co ses ptala. Někdo mi to tady z kluků přeloží.“

Vzhledem k tomu, že neodpověděl, kdo tuto krásnou cenu získá (loni ji například obdržel Russell Crowe), zeptala se další novinářka, zda je možné, že bude ještě nějaké jméno oznámeno. „Probůh, to vám nestačí?“ odbyl ji Bartoška arogantně.

Adéla Hofmanová

Zdroj: ČT 24

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz