Hlavní obsah

A dost! Přestaňte rozeštvávat společnost články o důchodcích. Nejsou to žádní nenažraní paraziti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační foto

Několik autorů zneužívá velkorysý prostor, který jim poskytuje tato platforma, k opakovaným útokům na seniory. Existuje dokonce podezření, že se tím dopouštějí trestného činu.

Článek

Podle paragrafu 356 trestního zákoníku „podněcují nenávist vůči skupině osob a omezování jejich práv a svobod tím“, že se snaží kategorii seniorů prezentovat jako „parazity“, žijící na úkor ostatních členů společnosti. Používají k tomu často neseriózní nebo nepravdivé argumenty, například čtenáře provokují rozhořčením na tím, že seniorka, která žije v Praze a pobírá penzi přes dvacet tisíc korun, dostává od státu příspěvek na bydlení téměř devět tisíc korun.

Nárok mají i ostatní

Třeba autorka článku, nazvaného „Důchodkyně s příjmem 31 tisíc čistého nemůže vyjít s penězi. Stát se málo stará?“ vyvolává dojem, že nejvíce pláčou ti, kteří jsou na tom lépe než valná část naší společnosti. Sama si stěžuje, že má jako samoživitelka s vysokoškolským vzděláním podobný příjem jako zmíněná penzistka. Záměrně přitom spojuje dohromady penzi a příspěvek na bydlení a s touto částkou porovnává platy v různých profesích. Navíc přitom opomíjí, že v případě nízkých čistých příjmů mají i pracující lidé také nárok na příspěvek na bydlení, tedy nejen penzisté.

Stát nerozeznává aktivní žadatele od těch, co jsou v penzi, ale při podání žádosti o tento příspěvek je rozhodující výše čistého příjmu a především náklady na bydlení. Ty jsou v současné době pro mnoho lidí neúnosné a rozhodně ne jejich vinou!

Špatně vychovaní starší?

Naprosto nehorázná je pasáž, kdy se autorka zamýšlí nad tím, co tato paní dělala předchozích padesát let a dokonce argumentuje tím, že si generace 70+ mohla obvykle za hubičku odkoupit do osobního vlastnictví byt ve státním vlastnictví, v němž bydlela a mohla si prý našetřit víc než 200 tisíc korun. Vůbec nebere v potaz, že třeba z vážných důvodů nemohla. Zrovna v Praze navíc nebyla řada bytů z různých důvodů dosud privatizována.

Je stěží uvěřitelné, s jakou arogancí terč své kritiky pranýřuje, když píše :„Kromě zmíněné finanční gramotnosti je problém i v mentálním nastavení nést odpovědnost za vlastní život. Opravdu není moc zemí, kde by vám dávali na důchod ¾ průměrné mzdy. Za desítky let práce by měl být člověk schopen si něco našetřit, někam investovat a připravovat se na stáří. Bohužel mnoho starších lidí bylo vychovaných v tom, že odpovědnost za jejich život nese stát.“

Sebevědomá „matka samoživitelka“ si přitom vůbec neláme hlavu s fakty, například výši podílu penzí v ČR vůči průměrné mzdě, nadprůměrnému počtu bytů v osobním vlastnictví v naší zemi, atd.

Prostě paraziti

Zároveň se vnucuje otázka, proč si tato vysokoškolačka, která by tedy měla být rovněž „nastavena nést odpovědnost za vlastní život“, nenajde lépe placenou práci alespoň na úrovni průměrného platu a pokud z nějakého důvodu nemůže, třeba proto, že je samoživitelka, proč si také ona nepožádá o příspěvek na bydlení, určený pro osoby v tíživé finanční situaci? Možná nejspíše proto, že vydělává mnohem více, než sama tvrdí. Nemalé částky jistě získá tím, že publikuje podobné nehorázné příspěvky a sází na to, že jimi cynicky vyprovokuje co nejvíc lidí, aby si je přečetli.

Vůbec jí nevadí, že jimi vyvolává nenávist, což dokazuje šokující diskuse. Její účastníci si stěžují si, jak se té „babě“ (jak onu penzistku nazývají) skládají na to, aby měla na „nadstandardní bydlení“, jako by si ona sama na svoji penzi léta nepřispívala. „Prostě část českých důchodců jsou paraziti,“ píše jeden z nich a další mu dává za pravdu: „důchodci jsou nenažraní“.

Vůbec se proto nedivím jedné mé čtenářce, úžasné seniorce, která se mi svěřila, že ji články, dehonestující důchodce, jako skupinu lidí, která na společnosti parazituje, zaclání mladým nebo dokonce páchne, natolik urazily, že se kvůli nim rozhodla podat trestní oznámení.

Adéla Hofmanová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz