Hlavní obsah
Umění a zábava

A pak, že tahle země není pro starý. Nová filmová hvězda se dočkala slávy před sedmdesátkou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Copyright Artcam Films

Simona Peková ve filmu Přišla v noci

Nečekaný triumf, který ji hodně zaskočil, zažívá v poslední době vynikající brněnská divadelní herečka Simona Peková. Za svůj výkon v hororové komedii Přišla v noci sbírá jednu poctu za druhou.

Článek

Když přebírala Cenu české filmové kritiky za nejlepší ženský herecký výkon, patřičně si to užila a postarala se o nejzábavnější moment celého večera. Poté, co ji na jevišti přijalo publikum s velkým aplausem, s dojetím mu poděkovala: „Já se přiznám, já strašně strašně miluju potlesk.“ A když se dočkala dalších nadšených ovací, ještě vtipkovala: „A pak že tahle země není pro starý.“

Jako Venclovský

Požádala proto, aby jí publikum v sále dovolilo poněkud delší děkovnou řeč. Nejenže ji adresovala celému realizačnímu týmu tohoto snímku, ale dokonce také filmovým kritikům. A to přesto, že jsou jí většinou protivní: „Ale dneska večer vám, kritici, děkuji z celého srdce,“ vzkázala jim. Neopomněla se také vyznat se svých osobních pocitů, protože ženě jejího věku se prý tyto věci běžně nestávají: „I když já si myslím, že jsem šikovná. Já jsem se nikdy nestrkala do rohu, ale teď už vám, celebritám rozumím.“

Nakonec se svěřila, že svůj pocit z vítězství by přirovnala k tomu, co prožíval legendární plavec František Venclovský, když přeplaval kanál La Manche. „Já su tak šťastná“, svěřila se a vyzvala přítomné, aby nezapomněli její jméno.

Přišla a vyhrála

Černá komedie Přišla v noci, kterou natočili Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček, vypráví příběh starší ženy, jež se vnutí do domácnosti svého syna a postupně se ji snaží celou ovládnout. Simona Peková neovládá ovšem jenom ji, ale jak poukazují diváci, svým hereckým talentem také všechny scény tohoto zajímavého snímku a „krade“ si je pro sebe.

V české kinematografii nicméně není Simona Peková rozhodně neznámá. Pozorní diváci si ji například pamatují z komedie Vladimíra Morávka Nuda v Brně nebo z mysteriózního dramatu Olega Reifa Postel, díky němuž se dostala i na prestižní filmový festival v Cannes. V neposlední řadě i z několika televizních seriálů (naposledy například Dobré ráno, Brno!). Avšak teprve na „stará kolena“ se dočkala velké hlavní hlavní role. Její hlavní „parketou“ je ovšem divadlo, jak sama říká, vedle dcery Sáry její druhá životní láska.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, www.ČFD.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz