Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivé mládí Marilyn Monroe. Byla opakovaně znásilňována, bita a vláčena po sirotčincích

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Bert Parry Wikimedia Commons CC0

Zatímco by se mohlo zdát, že o jedné z největších ikon filmového plátna Marilyn Monroe už bylo prozrazeno vše, zdaleka tomu tak není.

Článek

Dokazuje to i výtečný třídílný francouzský dokumentární cyklus Marilyn - vzestup a pád, který právě vysílá umělecký kanál ČT art. Divákům nabízí mnoho nových, zajímavých informací i svědectví a především dosud neznámých unikátních fotografií a filmových záběrů.

Nešťastné dětství

Mimo jiné vysvětluje, proč se vlastně Marilyn stala jednou z největších filmových hvězd historie. Zásadní podíl na tom mělo paradoxně její nešťastné dětství, protože se díky matce a její blízké přítelkyni Grace od malička setkávala se zářivým světem filmového průmyslu, hereckých hvězd a bylo jí vštěpováno, že se jednou z nich stane také. Její matka Gladys totiž pracovala jako filmová střihačka, záhy však kvůli přepracování a užívání amfetaminů skončila v psychiatrické léčebně a byla prohlášena za nervově labilní.

Mezi pěstouny a sirotčinci

Malá Norma Jean proto byla umístěna do dětského domova, v šestnácti letech za sebou měla pobyt ve dvanácti pěstounských rodinách a sirotčincích. Hned v té první ji bili řemenem, když odmlouvala. Nebylo jí ani pět a musela drhnout podlahu a mýt nádobí. Gladys ji už předtím kvůli práci ve dne v noci často svěřovala do péče příbuzných, především své matky. Jenže, když babička, zjistila, že je její vnučka nemanželským dítětem, pokusila se ji udusit polštářem, ale Gladys tehdy naštěstí včas zasáhla a zachránila ji.

Místo zastání facka

Nedovedla ji však ochránit před jedním z nájemníků, známým hercem Murrayem Kinnellem, který s ní a malou Normou Jean bydlel ve společném domě. Když se matce svěřila, že ji sexuálně zneužívá, dostala facku kvůli tomu, že z něčeho takového obvinila tak milého pána. Tím spíše, že Kinnell Gladys ji neustále přesvědčoval, že by se z okouzlující holčičky mohla stát podobná filmová hvězda jakou v té době byla Shirley Templeyová. Gladys to vůbec nebylo proti mysli, ba naopak. Teprve, když našla svoji dceru v Kinnelově pokoji zcela nahou, došlo jí, že Norma Jean nelže a na herce se vrhla s nožem. Ten však zavolal sanitku a všem tvrdil, že Gladys zešílela.

Splněný sen

Za oslnivou fasádou nádherné ženy, které se dodnes nemohou nabažit média ani veřejnost, se tak skrývá bytost s bolestivou minulostí, která si kladla za vinu, že ji opustila matka a neustále se jí vracely vzpomínky na měsíce, kdy byla zneužívána.

Marilyn se proto celý život snažila urputně předstírat, že je vlastně někým jiným. Pošramocené sebevědomí ji nakonec vyprovokovalo k tomu, že cítila potřebu zazářit a podřídila tomu svůj další život. Neustále podněcována svým okolím se rozhodla, že se přece jenom stane filmovou hvězdou, aniž tušila, jak zničující dopad na ni její splněný životní sen nakonec bude mít.

Adéla Hofmanová

Zdroj: ČT 24 Marilyn- vzestup a pád

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz