Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dodnes se nepodařilo odhalit, kdo je skutečným autorem knižních bestsellerů Eleny Ferrante

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Memedesimo Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Podle některých badatelů se za pseudonymem Elena Ferrante skrývá italský spisovatel Domenico Starnone (vlevo)

Česká televize právě vysílá (a je to mezi tsunami stále opakovaných repríz příjemné prázdninové překvapení) premiéru další řady vynikajícího televizního seriálu Geniální přítelkyně.

Článek

Byl natočen podle bestselleru Eleny Ferrante Neapolská sága a ačkoliv tato autorka svá díla publikuje již přes třicet let, dodnes se nikomu nepodařilo odhalit její skutečnou identitu. Své knihy vydává pod pseudonymem a investigativní novináři, literární vědci či počítačoví experti se léta snaží zjistit, kdo se za ním vlastně sofistikovaně ukrývá.

Drsná neapolská sága

Podle různých indicií jde nejspíše o ženu, která se narodila v roce 1943 v Neapoli. Ostatně, ten, kdo patří k fanouškům tohoto seriálu, nemůže zjevnou inspiraci tímto proslulým městem přehlédnout. Ke svému zklamání ovšem nespatří malebný přístav, opěvovaný sloganem Vidět Neapol a zemřít, ale jeho odvrácenou tvář.

Obzvláště v době, kdy v něm na periferii s rozpadajícími se domy, všudypřítomnými šňůrami pověšeného prádla a příšerným nepořádkem a rámusem, vyrůstaly dvě „geniální přítelkyně“ Elena a Lila. Jejich životní osudy se navzájem proplétají a neméně poutavá jako napínavé drama dvou výjimečných žen je i autentická atmosféra jednotlivých dekád bouřlivých italských dějin, během nichž se spolu potkávaly a míjely.

Žena nebo muž?

Zatímco se část odborné veřejnosti domnívá, že Elena Ferrante vypráví svůj vlastní příběh (také ona jako její hrdinka, literárně nadaná Elena, vystudovala literaturu a věnovala se nejen psaní svých románů, ale i překladatelství a pedagogické činnosti, měla rozporuplný vztah k roli matky a manželky, zápasila se závislostí na kouření, atd.) ta druhá je přesvědčena, že skutečným autorem světoznámých bestsellerů je muž. Opírá se přitom o výsledky bádání vědců univerzity v Padově, kteří analyzovali sto padesát románů čtyřiceti různých italských autorů (mezi nimiž nechyběla ani Elena Ferrante) a dospěli k přesvědčení, že se za jejím pseudonymem skrývá italský spisovatel a scenárista Domenico Starnone, manžel překladatelky Anity Raja. Také ona bývá mimochodem někdy podezírána, že Elena Ferrante je právě ona.

Ani režisér…

Hodně překvapivé přitom je, že Elena Ferrante komunikuje prostřednictvím e-mailů s médii, poskytuje rozhovory a dokonce se podílela na natáčení samotného seriálu Geniální přítelkyně, který vznikl v koprodukci televizních stanic RAI a HBO. Ani režisér Saverio Constanzo, který s ní více než dva roky na dálku konzultoval adaptaci slavné Neapolské ságy, aby byla co nejvěrohodnější, prý nezná její skutečnou identitu.

Zdroj: Česká televize, CSFD.cz, Wikipedia.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz