Hlavní obsah
Umění a zábava

Dojemný dokument ukazuje, jak se Jan Kačer snažil vzkřísit umírajícího Landovského

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons CC-BY-SA-4.0

Herec a režisér Jan Kačer v roce 2012

Když zemře nějaká vynikající umělecká osobnost, Česká televize ji většinou připomíná starými filmy a pořady. V případě smrti Jana Kačera však odvysílala zcela výjimečný, aktuální dokument. Hoteliér.

Článek

Režisér Josef Abrhám mladší v něm zaznamenal, jak se právě Jan Kačer snažil pár měsíců před smrtí dopřát svému dlouholetému příteli Pavlu Landovskému, aby mohl naposledy předvést svůj geniální umělecký talent. Společně s legendárním hercem Vladimírem Pucholtem vymysleli dosti riskantní plán, že společně nastudují úspěšnou Landovského divadelní hru „Hodinový hoteliér“. Kačer byl totiž přesvědčen, že Landovského sužuje pocit, že coby kdysi velmi slavná a populární hvězda nyní hraje akorát roli zapomenutého starce a že by ho mohla nová práce vzkřísit.

A tak se s Pucholtem, který kvůli tomu přiletěl až z Kanady, vydali za Landovským na jeho chalupu, kde již těžce nemocný přežíval poslední měsíce svých dnů. Setkali se zde po pětačtyřiceti letech, co se neviděli, a společně s nimi ho navštívili také jeho někdejší kolegové z Činoherního klubu Josef Abrhám a Libuše Šafránková.

Abych zemřel…

Laskavý a starostlivý Vladimír Pucholt, který se po své emigraci věnuje v cizině profesi lékaře, velmi těžce nesl, když na vlastní oči viděl, jak nerudný „Lanďák“ hazardoval se svým životem. Inzulín, nezbytný k léčbě cukrovky, si píchal nedbale nebo vůbec. Na otázku, proč to dělá, mu podrážděně odpověděl: „No, abych zemřel.“

Přesto vše Landovského nápad zaujal a začal společně s ostatními zkoušet, byť to s ním opravdu nebylo snadné. Jeho přátelé i štáb museli často strpět výbuchy vulgarit a agresívní chování. Avšak snahu nastudovat „Hodinového hoteliéra“ před publikem, překvapivě zmařila Libuška Šafránková. Ta Kačera dokonce obvinila, že předhodit divákům v divadle těžce nemocného herce je hyenismus. Byla ochotná akceptovat, že by se hra natočila třeba jako záznam zkoušky, ale rozhodně ne, že se bude odehrávat na jevišti před stovkami diváků a nikdo z nich nebude vědět, co vše se může stát.

Naposledy v životě

Zato Kačer argumentoval, že právě přítomnost publika dodá Landovskému stonásobek energie. Šafránková přesto svoji účast vzdala, a nakonec ji v její roli nahradila herečka Kristýna Hrušínská. Během zkoušek se nicméně objeví více kritických momentů, kdy dokonce na čas rezignuje i Vladimír Pucholt, který se po celou dobu zkoušení pečlivě učil svůj part.

Přes všechny potíže se nakonec Janu Kačerovi podaří riskantní plán dotáhnout do konce a „Hodinového hoteliéra“ s Pavlem Landovským uvést na jevišti. „Landy, udělejme si z toho krásnou zábavu, je to naposledy v životě,“ povzbuzoval nemocného herce těsně před tím, než se dočkal posledních okamžiků slávy a potlesku dobře se bavícího publika

Je smutným paradoxem, že během deseti let od vzniku tohoto mimořádně cenného dokumentu, všichni jeho aktéři (s výjimkou Vladimíra Pucholta) zemřeli. Nejprve Pavel Landovský, po něm překvapivě Libuška Šafránková a její manžel Josef Abrhám a tento týden i Jan Kačer.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz