Hlavní obsah
Lidé a společnost

Franz Kafka ženy obdivoval, ale sex byl podle něj trestem za možnost žít s nimi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: neznámý autor/Wikimedia/volné dílo

Kafkova milenka Dora Diamantová

Na otázkou, kdo byl vlastně geniální spisovatel Franz Kafka, se mnoho let snaží odpovědět literární historici i jeho četní obdivovatelé. Přesto o něm stále koluje řada mýtů a stereotypů.

Článek

Dokazuje to nový dokumentární portrét České televize a evropské stanice Arte G.E.I.E Franz Kafka- známý neznámý. Jeho autoři vypátrali několik cenných dokumentů a svědectví, vyvracejících řadu mýtů a stereotypů, jež o životě světoznámého spisovatele stále kolují. Tak například, že ve skutečnosti nebyl oním neduživým mužem a pološíleným samotářem, jak je většinou znázorňován, ale 185 centimetrů vysokým, velmi pohledným a elegantně působícím fešákem.

Proč právě tato?

V objevném dokumentu na to upozorňuje jeden z největších expertů na Kafku vůbec Reiner Stach. Ten filmařům ukázal nejčastěji publikovanou Kafkovu fotografii, která však byla pořízena několik měsíců před jeho smrtí, a proto na ní, již těžce nemocný, nevypadá tak, jako celý život. Reiner Stach se právem ptá: „Proč je všude právě tato fotka? A nikoliv například ta, která ho zachytila v pětatřicet lety jako usměvavého mladíka v jeho typické, uvolněné pozici?“

Smysl pro humor

Kritici Kafkova díla též často zmiňují, že je příliš suchopárné, vážné, až depresívní, ale zcela ignorují jeho velký smysl pro humor. Přitom se leckdy dokonce nechal inspirovat filmovými groteskami a do svých deníků kreslil různé karikatury. Známý spisovatel Jaroslav Rudiš, který často pobývá v Německu a je tam mimochodem velmi uznávaným autorem, potvrdil, že němečtí čtenáři vnímají Kafku jako velmi vážného autora, přestože jeho díla skrývají značnou dávku tragikomičnosti a absurdity. Ostatně, když v pražské kavárně Arco předčítal přátelům, co napsal, nesmírně se tomu smál.

Ztělesnění jinakosti

Tím spíše je proto překvapující, jak složité byly jeho vztahy se ženami. Podle francouzské literární vědkyně Florence Bancaud je na jedné straně obdivoval, ale na druhé pro něj byly extrémně neuchopitelné: „Velmi ho znepokojovaly a byly pro něj ztělesněním jinakosti.“ Prozradila, že měl velké problémy se sexem a považoval jej za něco odpudivého. A její česká kolegyně Alena Wagnerová připomněla, že Kafka svoji sexualitu často uspokojoval ve veřejných domech, ale ze sexu se svými partnerkami míval strach. Jednou napsal, že „soulož je trestem za možnost žít spolu“ a ve svém deníku si poznamenal: „Žít co nejasketičtěji, asketičtěji než starý mládenec, to je pro mě jediná možnost jak snést manželství.“

Láska na první pohled

Jeho obavy z intimního soužití s ženami dokazuje i to, že dvakrát zrušil svoje zasnoubení s Felicií Bauerovou a bouřlivé byly rozchody s dalšími partnerkami nebo milenkami. Nejvášnivější vztah prožil s vdanou novinářkou Milenou Jesenskou, byl to ovšem platonický vztah na dálku, ve skutečnosti se osobně setkali jen dvakrát.

Nakonec se Kafka přece jenom dočkal i šťastného vztahu, protože konečně našel tu pravou, krásnou herečku Doru Diamantovou. Navíc se mu splnil sen vymanit se z prostředí rodné Prahy, odstěhovat se do Berlína a být konečně jenom spisovatelem. Užít si osobní štěstí a tvůrčí svobodu mu však osud dopřál jen krátce. Pár měsíců na to, 3. června 1924, umírá v pouhých čtyřiceti letech na následky tuberkulózy hrtanu.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz