Hlavní obsah
Lidé a společnost

Freddie Mercury tajil do posledního dne svého života, že má AIDS. Zpíval v ukrutných bolestech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lošmi Wikimedia Commons CC-BY.SA-3.0

Freddie Mercury na koncertě v New Haven

Jednou z prvních celebrit, které podlehly nemoci AIDS, se stal zpěvák Freddie Mercury. Před svými fanoušky i před médii se mu však smrtelnou nemoc podařilo utajit a zpíval, přestože strašlivě trpěl.

Článek

Teprve když zjistil, že už kvůli prudce se zhoršujícímu stavu nezvládne žádné další turné, oznámil členům kapely Queen, že není v pořádku. Ti to už podle různých indicií delší dobu tušili, avšak ani ve snu je nenapadlo, že diagnóza je tak fatální. Nevěděla to ani Freddieho matka, ani sestra. I poté, co se na veřejnosti začaly objevovat různé spekulace o jeho nemoci, Freddie se jim vysmíval. Na jednom z koncertů se nechal před obrovským davem s notnou dávkou černého humoru slyšet: „Zapomeňte na klepy. Zůstaneme spolu, dokud nezkapeme.“

The Show Mus Go On

Bohužel se jeho slova naplnila, přestože trvalo ještě celých pět let, než byla jeho zářivá kariéra předčasně ukončena. On sám po celou dobu doufal, že se záhy podaří najít lék, který mu pomůže. Doufali v to i členové kapely Queen, společně se proto rozhodli, že budou Freddieho všemožně chránit a že budou „prostě zatloukat a lhát, až se jim bude od huby prášit“.

Další písně nahrávali ve studiu, za zavřenými dveřmi. Ačkoliv Freddie trpěl obrovskou únavou a ukrutnými bolestmi, dával všem opakovaně najevo, že bude zpívat až do posledních chvil. „Odmítám se tím zabývat, prostě jedeme dál,“ říkal jim, přestože už při natáčení posledních písní, k nimž patří i nádherná píseň „The Show Must Go On“, nedokázal stát na nohách a velké potíže mu dělalo i sedět. Dozpívat jeden ze svých největších hitů zvládl jen s pomocí několika „panáků“ vodky. Jeho stav byl přitom tak vážný, že dostával několikrát denně infuze.

Do posledních chvil

I tak je stěží uvěřitelné, že se mu smrtelnou nemoc podařilo utajit až do posledního okamžiku svého života. Poté, co 23. listopadu 1991 veřejně oznámil, že má AIDS, den na to ve svých pětačtyřiceti letech zemřel. Ostatně, léta na veřejnosti různě zapíral i svoji homosexualitu, přítele Jima, s nímž žil ve svém domě a který se rovněž nakazil virem HIV, například vydával za zahradníka.

S odstupem času se tomu vůbec nelze divit, v 80. letech čelili homosexuálové ve Velké Británii veřejné skandalizaci a moralisté je stavěli na pranýř coby zvrhlíky, kteří mají epidemii AIDS na svědomí. Patřila k nim i tehdejší „Železná lady“ Margaret Tchatcherová.

Miliony obětí

Freddie Mercury je jednou z prvních světových celebrit, jež nemoci AIDS podlehla. Zatímco se první zprávy o úmrtí na ni objevily v roce 1981, během deseti let se jednalo o celosvětovou epidemii s více než deseti miliony nakažených. z nichž většina zemřela. Řada obětí přitom čelila veřejnému odsouzení, podle mnoha názorů se jednalo o boží trest za homosexualitu a nezřízený sexuální život.

Pocta ve Wembley

Freddieho přátelé a kolegové se navzdory veřejnému mínění snažili jeho památku uctít dnes již legendárním koncertem ve Wembley, který v roce 1992 díky satelitnímu přenosu sledovala více než půl miliarda diváků na celém světě. Vystoupily na něm největší popové a herecké hvězdy své doby, například David Bowie, George Michael, Elton John, Liza Minelliová nebo Elizabeth Taylorová. Společně s více než 70 tisíci nadšených diváků velkolepě připomněli odkaz jednoho z nejlepších a nejvýznamnějších zpěváků historie.

Adéla Hofmanová

Zdroj: ČT art: Freddie: poslední show

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz