Hlavní obsah
Umění a zábava

Jan Hřebejk natočil po sedmileté pauze nový film. Díky čisté komedii se prý diváci nepřestanou smát

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký Wikimdia Commons CC-BY-SA-4.0

Jan Hřebejk v roce 2023

Ačkoliv patří režisér Jan Hřebejk k těm nejúspěšnějším u nás a natočil vskutku kultovní snímky, dává si s dalšími na čas. Ten nejnovější Výjimečný stav natočil až po sedmileté pauze.

Článek

V poslední době totiž upřednostňuje žánr minisérií a netají se tím, že ho velmi baví. Patří k nim například Iveta, kterou natočil na Slovensku a je do jisté míry obdobou seriálu České televize Most. To je taková naše radost, přiznal se v rozhovoru pro Dobré ráno a ještě dodal: „Mně ten žánr minisérie nesmírně vyhovuje.“.Mimo jiné proto, že pro něj nepředstavuje takový stres jako film.

Na tělo

Zároveň prozradil, že nyní chystá se spisovatelkou Martinou Formanovou také novou minisérii pro Českou televizi. Zmínil přitom, že s Martinou spolupracoval i na filmu pro ČT, který byl částečnou adaptací jejího bestselleru Skladatelka voňavého prádla, ale překvapivě se ho nepodařilo kvůli nedostatku financí realizovat.

Nenechali se však odradit, a nakonec se tomuto tandemu podařilo prosadit, že Hřebejk příští rok natočí podle povídek Martiny, které se mu velmi líbily, osmidílnou minisérii Na tělo.

Sama Formanová v rozhovoru pro Idnes.cz odtajnila, že se její děj točí kolem srazu spolužáků třicet let od maturity. „Chtěli jsme, aby to byl seriál nejen o padesátnících, ale i jejich dětech a problémech spojených s jejich výchovou.“

S ledem v srdci

S hitmakerem Petrem Kolečkem zase Jan Hřebejk spolupracuje na minisérii, nazvané S ledem v srdci. Tentokrát ovšem půjde o historické drama, připomínající osudy, československých hokejistů, mistrů světa, kteří se stali obětí vykonstruovaného politického procesu. Kvůli zámince, že se dopustili špionáže a velezrady byli odsouzeni k velmi tvrdým trestům a skončili v lágrech a kriminálech. V hlavních rolích se objeví Václav Neužil a Richard Hes.

Výjimečný stav

Nicméně fakt, že Jan Hřebejk natočil po dlouhé pauze další celovečerní film, vysvětluje tím, že si vždycky přál udělat čistou komedii, jako byly ty s Belmondem ze 70. let a doufá, že se mu to povedlo: „Mojí ambicí bylo, aby se diváci nepřestali smát. Já jim slibuji, že se opravdu pobaví.“.

Hlavní roli ve Výjimečném stavu vytvořil skvělý Ondřej Vetchý. Tentokrát si zahraje zahraničního zpravodaje Radiožurnálu, jehož okolností donutí k tomu, aby natočil válečné mystifikační reportáže, což mu ale způsobí fatální problémy a postaví ho před těžké dilema.

Adéla Hofmanová

Zdroj: Česká televize, Idnes.cz, ČSFD.cz, Wandal.sk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz