Hlavní obsah
Umění a zábava

Královna Alžběta před smrtí odtajnila důvěrné rodinné filmy, které sama natáčela. Jsou dojemné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Anefo Wikimedia Commons CC0

Unikátní dokument „Alžběta II., jak ji neznáme“ nechá diváky nahlédnout i do zákulisí její velkolepé svatby

O britské královské rodině existuje nespočet filmů a dokumentů. Většina z nich však nabízí stále tytéž oficiální, mnohokrát opakované záběry.

Článek

Zato ty, které natočila samotná královna Alžběta II. a další členové rodiny v jejich soukromí, jsou pravým opakem. Dokazují například, jak krásný a hluboký vztah měla ke svým rodičům i sestře, princezně Margaret. Je skutečně dojemné sledovat, jak si její otec král Jiří VI., hrál s malými, vždy stejně oblečenými princezničkami a později roztomilými vnoučaty Charlesem a Annou. Nezřídka s nimi dováděl jako malý kluk. Vzhledem k tomu, že natočené snímky nebyly v době svého vzniku před mnoha desítkami let určeny pro veřejnost, nelze pochybovat o jejich autentičnosti.

Alžběta II., jak ji neznáme

Mimochodem, nejdéle vládnoucí panovnice na světě poskytla své soukromé filmové materiály a videozáznamy až v roce 2022, kdy slavila platinové jubileum na trůně, veřejnoprávní televizi BBC a ta z nich vytvořila jedinečný dokument, nazvaný Alžběta II., jak ji neznáme. Je výjimečný rovněž v tom, že řadu záběrů královna sama komentuje. Přiznala, že filmová kamera byla vždy součástí jejího života a dodala: „Myslím, že je to jiné, když se díváte na nějaký film, pokud víte, kdo držel kameru. Dodává to pocit důvěrnosti.“

Veselé princezny

Snad největším překvapením však jsou okamžiky, prozrazující, jak se královna Alžběta, která se na veřejnosti musela vždy podřídit zkostnatělému královskému protokolu, nesměla dávat najevo svoje emoce, ani názory, v soukromém životě skvěle bavila. Zatímco královnu většina z nás vnímá jako důstojnou a vážně se tvářící panovnici, ve skutečnosti byla už od malička věčně se usmívajícím rošťákem. Se sestrou Margaret vyváděla nečekané kousky, spatříme je, jak neustále poskakují, tancují, honí se, a dokonce před kamerou šaškují. Ostatně v den, kdy skončila válka, tajně utekly z paláce a společně se svými vrstevníky v přestrojení protančily celou noc.

Také před tím, než nastoupila na trůn, spatříme Alžbětu jako překrásnou, šťastnou a stále se smějící ženu.

Královna v divočině

Mimořádně působivé jsou ale i další filmové, dodnes neznámé snímky. Třeba ty, které Alžběta sama pořídila již coby provdaná za prince Philipa na cestě po Africe. Nebála se dokonce ani zblízka natáčet lvy a další šelmy. Mimořádně atraktivní jsou i okamžiky ze zákulisí samotné Alžbětiny svatby nebo její korunovace. A což teprve momenty, kdy zdokumentovala svoje malé děti. Roztomilý princ Charles i novorozená princeznička Anna, vypadající jako andílek, jsou na nich opravdu k zulíbání.

Adéla Hofmanová

Zdroj: BBC, Česká televize: Královna Alžběta II., jak ji neznáme

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz