Hlavní obsah
Zdraví

Nejsladší show České televize Peče celá země je zdraví nebezpečná. Dokazuje to i její moderátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Claudia Loggia Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Soutěže, v nichž se peče, přispívají na celém světě také k vzniku nových a nových cukráren

Nad počínáním České televize zůstává rozum stát. Ve svém zpravodajství neustále upozorňuje na to, že Češi mají problém s obezitou, ale sama ji svými pořady podporuje nejvíce ze všech kanálů

Článek

Je zarážející, že právě ve veřejnoprávní televizi dostávají tak velký prostor pořady, v nichž se „peče od rána do večera“. V neděli se začíná „Buchtami po ránu“, pečou „Kluci v akci“, peče se i v „Dobrém ránu“, „Sama doma“ a dalších a dalších magazínech ČT. A v sobotu večer už „Peče celá země“.

O tom, že všechny tyto formáty přispívají ke konzumaci tučných a sladkých potravin, není pochyb. Jenže, zatímco u nás se veřejnost pohoršuje jenom nad tím, zda vyhrál ten či onen soutěžící, v Anglii, odkud tato reality show, šířená jako mor po celém světě pochází, se proti ní vzbouřila odborná veřejnost a žádá její zastavení. Někteří účastníci, kteří se podobně jako u nás staly hvězdami médií, si stěžují, že čelí velké kritice i výsměchu kvůli tomu, že jsou obézní a ještě svým účinkováním obezitu podporují.

Jednorázová lahůdka?

Tvůrci této kontroverzní podívané, která jim samozřejmě vynáší pohádkové zisky, se ovšem snaží vymlouvat, že jejich show popularizuje dorty a podobné sladkosti pouze jako „jednorázovou lahůdku“ a je zbytečné je proto démonizovat. Avšak odborníci argumentují mnohokrát ověřenými studiemi, z nichž vyplývá, že všemožná lákadla, která diváci vidí v televizi, přispívají k tomu, že jedí více nezdravých potravin. To, že mají pravdu, dokazuje i prudký nárůst zájmu o domácí pečení a s ním související nákupy potřebných surovin v těch zemích, kde se právě tyto show vysílají.

Další droga

V souvislosti s tím odborná veřejnost rovněž varuje, že cukr se stal pro mnoho lidí drogou a s ohledem na fakt, že vyvolává závislost, ho někteří považují za „nový kokain“. Britský guru hubnutí Steve Miller se v ranní show televize ITV nechal slyšet, že by proto měla být tato nebezpečná soutěž zakázána, což ovšem vyvolalo řadu rozzuřených diváckých reakcí. A zatímco britští lékaři apelují, že epidemie obezity je jednou z největších výzev, jimž svět nyní čelí, amatérští pekaři řeší „výzvy“, jež tuto epidemii ještě zhoršují.

Ničení zdraví

Že mají lákavé dobroty plné cukru, neblahý vliv na zdraví, překvapivě potvrdil i moderátor té „nejsladší show u nás“ (jak ji prezentuje Česká televize) Václav Kopta. Ten se v rozhovoru pro deník Blesk upřímně přiznal, že pro něj coby „prediabetika“, je opravdu těžké odolat sladkým svodům, které na něj číhají. V článku, nazvaném Porotce Peče celá země Václav Kopta: zničené zdraví po natáčení prozradil, že poté, co skončilo natáčení poslední série neměl moc dobré výsledky hodnot cukru v krvi: „Paní doktorka moc nadšená nebyla,“ přiznal. Nezbývalo mu tedy nic jiného, než nasadit přísnou dietu, postěžoval si však, že se mu při ní zhubnout nepodařilo.

Adéla Hofmanová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz